Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ουκρανία: Εκλογές το Μάιο, και ένταση με φόβο για εμπλοκή και διχοτόμηση

  • Written by 

Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο φυγάς καθαιρεθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Η επιτροπή δημοσίευσε διαδικτυακά το χρονοδιάγραμμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια για κανέναν από όσους έχουν προταθεί ή συζητούνται ως υποψήφιοι, μεταξύ αυτών κα;ι για τη Γιούλια Τιμοσένκο, τη μεγαλύτερη αντίπαλο του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου.
Η κ. Τιμοσένκο απελευθερώθηκε από τη φυλακή το Σάββατο, μετά από 2,5 χρόνια κράτησης.
Η Ουκρανία κυβερνάται μεταβατικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης το ρόλο του μεταβατικού προέδρου και του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Παραπομπη Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του καθαιρεθέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις δολοφονίες «περισσότερων από 100» διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας - αντικυβερνητικών στο Κίεβο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη.
Η παραπομπή του φιλορώσου ανατραπέντος προέδρου θα γίνει μόλις ο τελευταίος συλληφθεί, καθώς από το Σάββατο διαφεύγει και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.
Στο ΔΠΔ της Χάγης αποφασίστηκε να παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.
Το ίδιο το ΔΠΔ, πάντως, σημείωσε δια του εκπροσώπου του ότι δεν έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από πλευράς των ουκρανικών αρχών.
Ο Φάντι Ελ Αμπντάλα τόνισε ότι μια κυβέρνηση δύναται να κάνει δημόσια δήλωση αποδοχής της αρμοδιότητας του δικαστηρίου για γεγονότα του παρελθόντος, ωστόσο επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ το εάν και πότε θα αρχίσει έρευνα για μία υπόθεση.