Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Βελούδινη εισβολή στην Ουκρανία, αγωνία για τις εξελίξεις

  • Written by 

Για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μιλά ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή. Ίδια στιγμή το Ουκρανικό Κοινοβούλιο αιτάται σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εγγύηση της ακεραιότητας της χώρας. 


Δια της σελίδας του στο Facebook, είπε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που, κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.  

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», σημείωσε περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω έντονης ανησυχίας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Η έκκληση έγινε λίγες ώρες μετά την κατάληψη, από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, δύο αεροδρομίων στη χερσόνησο: του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης και του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας έκανε δεκτή την αίτηση και εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει για την ακεραιότητα της χώρας.

Πούτιν: Συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους

Εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του G8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια, έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο κ. Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας -της Κριμαίας- για ανθρωπιστική βοήθεια.

Έκκληση για ψυχραιμία από την Δύση, ΕΕ

Να συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, κάλεσαν την Πέμπτη τη Ρωσία οι δυτικές δυνάμεις.

Η Μόσχα προχώρησε ακόμη σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στα όρια του εναερίου χώρου της Ουκρανίας, στα πλαίσια έκτακτων στρατιωτικών γυμνασίων τα οποία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την υπέρβαση της κρίσης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία ανήκει στηνΟυκρανία, ωστόσο προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να μην προσπαθήσουν να λάβουν αποφάσεις εκ μέρους των Ουκρανών.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, στην ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας με ψηφοφορία της Βουλής στο Κίεβο, ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία να διασφαλίσει την σωματική του ακεραιότητα και ασφάλεια «από τις πράξεις εξτρεμιστών», ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του τον μοναδικό νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Πανουκρανική Ένωση «Πατρίδα» Αρσένι Γιάτσενιουκ, εγκρίθηκε εξάλλου την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Νεοναζιστική χειρονομία του νέου Πρωθυπουργού

Φωτογραφία-σοκ του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσιένιουκ, ο οποίος θεωρείται φιλοευρωπαίος τεχνοκράτης, τον απεικονιζει να χαιρετάει ναζιστικά, δίπλα στον ακροδεξιό ηγέτη του κόμματος Σβόμπονα και στον πυγμάχο Κλίτσκοφ.

Σύμφωνα με το σάιτ «L'echelle de Jacob», ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας είναι γνωστός ακροδεξιός. Μέλος του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο, υπήρξε στο παρελθόν υπουργός οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών, ενώ καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να αποφύγει την πτώχευση.