Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Θέλουμε ειρήνη με την Ρωσία

  • Written by 

Θετικός στο να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια.


«Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους», είπε κατά την άφιξή του στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο.

Διεθνή Σύνοδο στο Παρίσι
Διπλωματικές πηγές στο Παρίσι δήλωσαν στο γερμανικό πρακτορείο ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ουκρανός ομόλογός του θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Καμία ωστόσο από τις δύο πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Η ίδια πηγή είπε ότι «15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, κάποιες ευρωπαϊκές και κάποιες της κεντρικής Ασίας, θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξής της και τον αριθμό των παρατηρητών που θα λάβουν μέρος.

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ουκρανική οικονομία

Τις «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» που έχει η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας για την οικονομία της Ουκρανίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.
«Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγωνία και για τις ελληνικές εταιρείες στην Ουκρανία

Η ρευστή κατάσταση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των 56 ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αφού τα πρώτα θύματα της κρίσης θα είναι οι εξαγωγικές εταιρείες όπως αναφέρει το iefimerida.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία, το 2013, έφταναν τα 446 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται, ενώ μετά και τις ρωσικές απειλές πως θα κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη χώρα, αγωνιούν για τη λειτουργία των παραγωγικών τους γραμμών, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει τις αποδόσεις τους.

Οπως γράφουν και τα ΝΕΑ, τα πρώτα θύματα της κρίσης και της απειλής του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς την ώρα που είχε δημιουργηθεί μία αυξητική τάση το 2013, ξαφνικά οι ιαχές του πολέμου αντέστρεψαν το κλίμα και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) -20% κάτω από τον Νοέμβριο-, τα ευρωπαϊκά προϊόντα έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικά, αφού ήταν απλησίαστα.

Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

Οι κλάδοι που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, δραστηριοποιούνται στους τομείς που καλύπτουν πάνω από το 80% των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Πρόκειται για: επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, καρπών και φρούτων, παρασκευασμάτων λαχανικών, αλιευμάτων, χημικών και καπνών.

Στον τραπεζικό τομέα η έκθεση των τραπεζών Eurobank, Πειραιώς και Alpha στην Ουκρανία είναι περιορισμένη, με τα δίκτυα των θυγατρικών τους να φτάνουν τα 20 καταστήματα ανά τράπεζα. Υπεθυμίζεται πως η Eurobank εξαγόρασε το 2007 την ουκρανική Universal Bamk, η Τράπεζα Πειραιώς την πλειοψηφία της ουκρανικής International Commerce Bank και το 2008 η Alpha το 90% της Astra Bank.

Έκδηλη η ανησυχία και των επιχειρηματιών

Και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι φανερά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον τους στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει και ο Τάσος Βουγιουκλάκης της υαλουργίας «Γιούλα» στα ΝΕΑ, η κρίση έχει προκαλέσει μείωση 25% στον τζίρο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία το 2006 είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο εργοστασίων παρασκευής γυαλιού, στην Ουκρανία.

Ποιές ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο Κίεβο

Ανάμεσα στις συνολικά 56 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είναι:

  • Coca-Coca Hellenic
  • Yioula
  • Chipita
  • ETEM
  • Profilco
  • Grecotel
  • Alumil
  • Μηχανική
  • Systems Sunlight
  • Balkan'Cyclon Hellas
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Eurobank