Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Κριμαία: Ένταξη στην Ρωσία, νέα πίεση για το διπλωματικό μπρα ντε φερ

  • Written by 

Ο Πούτιν θέτει τον ρυθμό στις διπλωματικές προσπάθειες για την Ουκρανία. Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχωρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης.


Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.
Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας.


Σαμαράς: Η ΕΕ να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο
Την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ουκρανική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία.

«Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.
Τάχθηκε ακόμη υπέρ της άσκησης πιέσεων προς τη Ρωσία - οι οποίες ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι την επιβολή κυρώσεων- προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.
NATO: Αναθεώρηση των σχέσεων με την Ουκρανία
Σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων και της συνεργασίας του με τη Ρωσία ανακοίνωσε ότι προχωρά το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στάσης που κρατά η Μόσχα στην Κριμαία. Έτσι, αναστέλλονται οι σχεδιασμοί όσον αφορά μια κοινή αποστολή για τα χημικά όπλα της Συρίας, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους.