Log in
A+ A A-

Άφωνη Δημοκρατία αλά Τούρκα

  • Written by 

 

Μπλοκάρισμα της χρήσης του Twitter στην Τουρκία καταγγέλουν χρήστες στη χώρα, μία ημέρα αφού το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο/ υπηρεσία microblogging «γιόρτασε» τα όγδοα γενέθλιά της. Η κυβέρνηση Ερντογάν φιμώνει τους πολίτες και ο Πρόεδρος Γκιουλ τον "αδειάζει".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, χρήστες στην Τουρκία οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στη σελίδα δρομολογούνται σε μία ανακοίνωση των αρμοδίων αρχών της χώρας, η οποία επικαλείται τέσσερις εντολές δικαστηρίου πάνω στις οποίες βασίζεται το «μπλόκο».
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα «εξαφάνιζε» το Twitter, εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνησή του. Τις τελευταίες εβδομάδες χρήστες είχαν «ανεβάσει» καταγραφές συνομιλιών και έγγραφα που υποδείκνυαν διαφθορά στον στενό «κύκλο» του Ερντογάν».
Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί ξανά στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης σελίδων κοινωνικής δικτύωσης πριν λίγες εβδομάδες. Αν και ο τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του. «Η διεθνής κοινότητα μπορεί να πει ό,τι θέλει. Δεν με νοιάζει. Όλοι θα δουν πόσο ισχυρή είναι η τουρκική δημοκρατία» είπε σε συγκέντρωση στη βορειοδυτική Τουρκία.

Άδειασμα από Γκιούλ

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόλυτη απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ μετά από δικαστική απόφαση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Με μήνυμά του στο Twitter, ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποκλείεται η πρόσβαση μόνον σε μεμονωμένες ιστοσελίδες οι οποίες προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή συγκεκριμένων ατόμων, συμπληρώνοντας ότι ευελπιστεί η απαγόρευση να μην διαρκέσει πολύ.

Ανησυχεί η ΕΕ

Σοβαρή ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.
«Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη χώρα υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες. Σύμφωνα με tweet της ίδιας της υπηρεσίας, είναι δυνατή ακόμα η αποστολή tweets, μέσω SMS.
Τα όγδοα γενέθλια του Twitter
Το Twitter «γιόρτασε» χθες τα όγδοα γενέθλιά του, δίνοντας στους χρήστες να κάνουν ένα «ταξίδι στο παρελθόν», αναζητώντας μέσω ενός ειδικού εργαλείου το πρώτο tweet τους. Το συγκεκριμένο εργαλείο, επιτρέπει επίσης σε έναν χρήστη να αναζητήσει τα πρώτα tweets και άλλων χρηστών, όπως πολιτικών, ηθοποιών, δημοσιογράφων κ.α, δυνατότητα που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην κοινότητα των χρηστών, που αναζητούν τις «αρχές» λογαριασμών διασήμων.