Log in
A+ A A-

Ευρω-ντημπέητ με ανεργία, ευρωζώνη και...Ελλάδα

Για περίπου μιάμιση ώρα διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική μονομαχία, η οποία και μεταδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Ζαν Κλον Γιουνκέρ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ, Σκα Κέλερ και Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, εστιάζοντας, σε ένα μεγάλο ποσοστό, στην Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

"Εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποτρέψω έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ... Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.  Σώσαμε τις τράπεζες για να προστατέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", ανέφερε ο είπε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ "τραγωδία της Ελλάδας" χαρακτήρισε την περιπέτεια της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας.

"Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας.  Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

"Υπεύθυνοι για την κρίση στην Ελλάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από δημόσια τράπεζα", αντέτεινε ο Γκι Φέρχοφσταντ, υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας.

"Έχουμε εκατομμύρια νέους και νέες άνεργες που πληρώνουν τις ζημίες που προκάλεσαν άλλοι, θέλω μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη, μια Επιτροπή που θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και υπέρ της απασχόλησης και υπέρ της νέας γενιάς" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σουλτς.

Για την ανεργία, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την άποψη ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

"Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία. Η ανεργία είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας"