Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Πραξικόπημα στην Ταιλάνδη

  • Written by 

Νέα περιοχή έντασης και αστάθειας. Την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του συντάγματος ανακοίνωσε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, η οποία προχώρησε νωρίτερα το απόγευμα (τοπική ώρα) σε πραξικόπημα με το οποίο κατέλυσε τις κυβερνητικές αρχές και κατέλαβε την εξουσία.


Οι στρατιωτικές αρχές κάλεσαν, παράλληλα, επισήμως τον μεταβατικό πρωθυπουργό και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο να αναφέρονται απευθείας στις ένοπλες δυνάμεις ως ανώτατη πηγή εξουσίας.

Ο στρατός διέταξε την Πέμπτη τόσο τους φιλοκυβερνητικούς όσο και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπανγκόκ και να επιστρέψουν στις οικίες τους, με τις ένοπλες δυνάμεις να τους παρέχουν μεταφορικά μέσα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του στρατού Γουίνθαϊ Σουβαρί έδωσε σχετική εντολή μέσω της τηλεόρασης, μετά την ανακοίνωση της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι ακολούθησε πολύμηνη πολιτική αστάθεια και ταραχές.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι οι φιλοκυβερνητικοί οπαδοί του κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων» έχουν σχεδόν αδειάσει τον χώρο συγκέντρωσής τους στα ανατολικά προάστια της Μπανγκόκ, ενώ έτερος φωτογράφος σημείωσε ότι οι αντικυβερνητικοί οπαδοί του κινήματος των «κίτρινων πουκάμισων« δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν τα σημεία συγκέντρωσής τους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.
«Αποκατάσταση της τάξης».

Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-Οτσά κατέλαβε και επισήμως την εξουσία την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να αποκαταστήσουν την τάξη ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δύο ημέρες μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Ο στρατηγός Πραγιούθ έκανε την σχετική ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους όλων των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, η οποία απέτυχε να δώσει τέλος στο εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Η κατάληψη της εξουσίας από το στρατό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, σημείωσε ο στρατηγός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και "γύψος" στα ΜΜΕ
Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το ξημέρωμα.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν την εκπομπή των προγραμμάτων τους και να μεταδίδουν μόνον στρατιωτικό υλικό, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα την Τρίτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, ενώ είχαν αφήσει άθικτη τη μεταβατική κυβέρνηση του μπλοκ της πρώην πρωθυπουργού Γίνγκλακ Σιναουάτρα, αν και δεν είχαν λάβει την άδειά της για την επέμβαση στα πολιτικά πράγματα.