Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Πρόεδρος ΕΕ: Βρετανικά και ενδο ευρωπαικά παιχνίδια

  • Written by 

Στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στην πόλη Υπρ του Βελγίου, η προσοχή όλων θα έπρεπε να είναι στραμμένη στο θέμα της «ευελιξίας» στις δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης. Όμως το μεγάλο θέμα είναι ο Γιουνκερ.

Ομως, οιπάντες ασχολούνται με τον επικείμενο διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και τον άγριο πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιμένει ότι θα παλέψει «μέχρι τέλους».

Καμερον: Μόνος και ετοιμος να χάσει για να κερδίσει εσωτερικά

Μόνο που ο Κάμερον, όπως φαίνεται, είναι πια μόνος εναντίον όλων. Μετά την υποστήριξη και από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, στην κορυφή των οποίων έχουν τεθεί Γαλλία και Ιταλία, ο Γιούνκερ έχει ουσιαστικά την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Πολλά διεθνή ΜΜΕ αναμένουν ότι αυτή η σύνοδος ουσιαστικά θα «διορίσει» και τον επόμενο πρόεδρο τξς Κομισιόν. Συνήθως, όπως σημειώνει το Reuters, oι αποφάσεις των «28» λαμβάνονται με συναινετικές διαδικασίες αλλά αυτή τη φορά το κλίμα οδεύει προς ανοικτή αντιπαράθεση ενώ ακόμη και στα βρετανικά ΜΜΕ η «ήττα Κάμερον», όπως την αναφέρουν, θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Χωρίς Συμμάχους..

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ένας από τους λίγους που συμμερίζονταν τις επιφυλάξεις του Λονδίνου κατά του Γιούνκερ, ανέφερε τις παραμονές της Συνόδου πως εάν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, θα τον υποστηρίξει. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος αμφισβητούσε τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Ο Ράινφελντ, να υπενθυμίσουμε, ήταν ο οικοδεσπότης της πρόσφατης μίνι διάσκεψης με προσκεκλημένους τον ολλανδό και βρετανό ομόλογό του και τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, όπου οι τέσσερείς τους είχαν απαθανατιστεί σε «ειδυλλιακή» βαρκάδα στην εξοχή.

Μόνος ο Κάμερον εναντίον όλων

Παρά την υπαναχώρηση των μέχρι πρότινος συμμάχων του, ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ανυποχώρητος την παραμονή της Συνόδου στην πρόθεσή του για ολομέτωπη σύγκρουση. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν όσοι εμπλέκονται ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση στην ΕΕ και δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα πρέπει να πιέσω για αυτό, θα φτάσω μέχρι τέλους» είπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικοί του κλίματος ηττοπάθειας πάντως, είναι οι τίτλοι των μεγάλων βρετανικών ΜΜΕ: «Η προσπάθεια της Βρετανίας να μπλοκάρει τον Γιούνκερ οδεύει προς αποτυχία» γράφουν οι συνήθως ουδέτεροι τίτλοι του BBC, «ο Κάμερον αντιμέτωπος με ήττα για τον Γιούνκερ» λέει ο Guardian. Όσο κι αν ακόμη και τα νατιπολιτευόμενα βρετανικά ΜΜΕ συμφωνούν με την αντίθεση του Κάμερον στον Γιούνκερ, τον επικρίνουν για τον χειρισμό της υπόθεσης.