Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Όταν ο καφές γίνεται εθιστικός...

Η ευρεία κατανάλωση της καφεϊνης και η αυξημένη κοινωνική αποδοχή της, έκανε τους επιστήμονες να υποτιμήσουν τις αρνητικές συνέπειές της σε ό,τι αφορά στα εθιστικά χαρακτηριστικά της

. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του American University στην Ουάσιγκτον, όπου και εισήχθη ο όρος «διαταραχή χρήσης καφεϊνης», με τα αποτελέσματα να είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Λόρα Τζουλιάνο, πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ανθρώπων που καταναλώνουν καφεΐνη σε τακτική βάση δηλώνει ότι θα του ήταν δύσκολο να σταματήσει την κατανάλωση της ουσίας ή να τη μειώσει.

Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως όταν κάποιος δεν λάβει τη συνηθισμένη δόση καφεϊνης, υποφέρει από συμπτώματα στέρησης, δηλαδή πονοκεφάλους, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης, ενώ, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και ναυτία.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, το 50% των εξαρτημένων εμφάνισε πονοκεφάλους, ενώ ένα 13% εκδήλωσε αδυναμία να προσέλθει στην εργασία του. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες συνιστούν στο κοινό να μην λαμβάνουν πάνω από 400 mg καφεϊνης ημερησίως.