Log in
A+ A A-

Έρευνα: Πώς ξεκίνησε η νέα επιδημία του Έμπολα

Ένα 2χρονο αγόρι από την Λιβερία φαίνεται πως ήταν ο πρώτος ασθενής από τον οποίο ξεκίνησε η νέα επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η οποία περιελάμβανε μελέτη όλων των γραπτών αρχείων και μαρτυριών, το πρώτο κρούσμα της σύγχρονης επιδημίας του Έμπολα εντοπίζεται τελικά στην Γουινέα. Επρόκειτο για ένα χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Λιβερία και την Σιέρρα Λεόνε. Αρχικά, τα συμπτώματα της ασθένειας εντοπίζονται σε ένα δίχρονο παιδί, το οποίο πεθαίνει λίγες ημέρες αργότερα. Αμέσως μετά, τα συμπτώματα εμφανίζονται στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Μετά την κηδεία της γιαγιάς του, προσβλήθηκαν από τον Έμπολα δυο άλλα άτομα, που φαίνεται πως ήρθαν σε επαφή με το άψυχο σώμα της, που δεν είχε απολυμανθεί κατάλληλα. Επειδή επρόκειτο για κατοίκους γειτονικών χωρών, η ασθένεια πέρασε τα σύνορα της Λιβερίας.

Βάσει των στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, από το ξέσπασμα αυτό του Έμπολα, έχουν χάσει την ζωή τους 961 άτομα, με επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν εμφανιστεί και στη Νιγηρία. Ήδη, πολλές χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν ή ακόμη και διακόπτουν την αεροπορική σύνδεση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.