Log in
A+ A A-

Εφιαλτικά σενάρια για μετάλλαξη του Έμπολα

Το εφιαλτικό ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης του Έμπολα, εφόσον υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξή του, αφήνουν Αμερικανοί επιστήμονες, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά υπαρκτές.

 

"Είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που είχα ποτέ στην 40ετή καριέρα μου στον χώρο της Υγείας.  Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο εφιαλτικό από μια μετάδοση του Έμπολα από τον αέρα", δηλώνει ο Δρ. Μάικλ Όστερχολμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, την δεδομένη χρονική στιγμή, η μετάδοση του Έμπολα γίνεται μόνο εάν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή  - φορέα του ιού.  Όμως, ως ιός RNA, ο Έμπολα, κάθε φορά που μεταδίδεται, δημιουργεί και δυο μεταλλάξεις του.  Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μεταλλάξεων δεν μεταβάλει ουσιαστικά την φύση του, ούτε αλλάζει τον τρόπο μετάδοσής του.  Όσο όμως η μετάδοσή του συνεχίζεται, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα να μεταφέρεται και με άλλους τρόπους, όπως το φτέρνισμα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν 4784 καταγεγραμμένα κρούσματα του Έμπολα - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στις χώρες της Δυτικής Αφρικής - εκ των οποίων τα 2400 ήταν θανατηφόρα.