Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ελληνοαμερικανοί δικηγόροι κέρδισαν την μεγαλύτερη εργατική αποζημίωση

Την μεγαλύτερη εργατική αποζημίωση που έχει καταβληθεί στα δικαστικά χρονικά της Νέας Υόρκης πέτυχαν πρόσφατα δυο ομογενείς δικηγόροι, βοηθώντας έναν βαριά τραυματισμένο εργάτη να λάβει το ποσό των 24,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο λόγος για τους Στήβεν Μπουρνάζο και Ντένις Ματαράγκα, οι οποίοι κατάφεραν να συλλέξουν κρίσιμα στοιχεία σε μια υπόθεση που άλλοι συνάδελφοί τους απέρριψαν ως "χαμένη" και να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο, που αλλάζει πολλά δεδομένα σε ανάλογες δικαστικές διαμάχες.

Πρόκειται για την υπόθεση του Κρίστοφερ Πητ, ενός εργάτη ο οποίος κινδύνευσε να καεί ζωντανός ενώ έκανε πραγματοποιούσε εργασίες φανοποιίας σε κτίριο στο Μπρονξ.  Σύμφωνα με την δικογραφία, η πυρκαγιά ξεκίνησε εξαιτίας μιας έκρηξης ενώ έβαζε βερνίκι, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί ο ίδιος στις φλόγες.  Για αρκετή ώρα ήταν αβοήθητος, αφού παρέμεινε φλεγόμενος για έξι ολόκληρα λεπτά, ενώ χρειάστηκε να κατέβει μόνος του τις σκάλες, μέχρι να τον εντοπίσει ένας πυροσβέστης και να σβήσει την φωτιά, που απειλούσε να τον κάψει ζωντανό.

Ο Πητ υπέστη πάρα πολύ σοβαρά εγκαύματα και θέλησε να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εργοδότρια εταιρεία.  Όμως, όπως αναφέρουν οι δυο Ελληνοαμερικανοί δικηγόροι, αρκετοί συνάδελφοί τους αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση, θεωρώντας ότι, βάσει των στοιχείων, θα προέκυπτε ευθύνη του εργάτη και όχι της εταιρείας.  Αντίθετα, οι Μπουρνάζος - Ματαράγκας πίστεψαν ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά, συνέλεξαν πάνω από δέκα καταθέσεις, κέρδισαν την πρώτη δίκη το 2011 και, τελικά, πέτυχαν την μεγάλη νίκη και στο Εφετείο, που επιδίκασε την ιστορική αποζημίωση των 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία με τους τόκους ανήλθε στα 24,5 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από τις δεδομένες δικηγορικές δεξιότητές τους - οι οποίες, άλλωστε, τους οδήγησαν στην επιδίκαση αποζημίωσης 3 εκατομμυρίων δολαρίων από την τρίτη, κιόλας, υπόθεση που ανέλαβαν πριν από περίπου 20 χρόνια - ο Στήβεν και ο Ντένις έχουν να επιδείξουν και σπουδές στην Μηχανική, που τους προσδίδουν ένα πεδίο αντίληψης που δεν λανθάνει σε κρίσιμες υποθέσεις αναλόγων ατυχημάτων.