Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αμερικανικές Υγειονομικές Αρχές, μετά το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο καταγράφηκε σε νοσοκομείο του Ντάλας.

 

Όπως ανακοίνωσε επίσημα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Λιβερία και έφτασε στις ΗΠΑ στις 20 Σεπτεμβρίου.  Όπως τονίζει ο Διευθυντής του Κέντρου, Δρ. Τόμας Φρίντεν, για αρκετές ημέρες, ο ασθενής αυτός δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα της θανατηφόρας νόσου, τα οποία εμφανίστηκαν 4-5 ημέρες αργότερα.

"Ο άνδρας εισήλθε στο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα απομόνωσης την Κυριακή.  Είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια με πολύ μεγάλη θνησιμότητα, ακόμη και με τις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που έχουν την δυνατότητα να την θεραπεύσουν", τόνισε ο Δρ. Φρίντεν, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σοβαρή επιδημία του Έμπολα στις ΗΠΑ.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ελέγξουμε αυτό το κρούσμα αλλά και την 'εισαγωγή' του ιού και δεν θα υπάρξει κάποια εκτεταμένη μετάδοση σε άλλες περιοχές της χώρας".

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι ασθενείς του Έμπολα που νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ, είχαν ήδη βρεθεί θετικοί στη νόσο κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην Δυτική Αφρική και μεταφέρθηκαν υπό τις κατάλληλες συνθήκες απομόνωσης, χωρίς να έρθουν σε επαφή με άλλους επιβάτες ή πολίτες.