Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Επιστροφή στην πόλη

Εγκαταλείπουν το όνειρο ενός σπιτιού στα προάστια οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, καθώς τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Rutgers καταδεικνύουν ότι οι νεότεροι... επιστρέφουν στην "καρδιά" της Αμερικανικής Μεγαλούπολης.

Με τον όρο "πόλη της Νέας Υόρκης" βέβαια δεν εννοείται μόνο το επιβλητικό Μανχάτταν ή το Μπρούκλιν, αλλά και τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (Κουήνς, Μπρονξ, Στάτεν Άιλαντ), τα οποία, κατά την διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80 θεωρούντο ακατάλληλα για μόνιμη διαμονή.  Έτσι, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης που βρίσκονταν σε κάπως καλύτερη οικονομική κατάσταση - μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες - αποφάσισαν να χτίσουν δικό τους σπίτι στα καταπράσινα προάστια (Λονγκ Άιλαντ, νοτιοδυτικό Κονέκτικτατ) και να εγκαταλείψουν την πόλη, την οποία και επισκέπτονταν... μόνο για δουλειά.

Ειδικότερα, κατά την τριετία ανάμεσα στο 2010 και το 2013, ο αριθμός των Νεοϋορκέζων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη ήταν διπλάσιος σε σχέση με τα προάστια, ανατρέποντας ολοκληρωτικά μια κατάσταση που είχε παγιωθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους καθηγητές του Πανεπιστημίου, οι παλαιότεροι αναζήτησαν κατοικία εκτός Νέας Υόρκης επειδή η πόλη είχε χάσει την λάμψη της και είχε υποβαθμιστεί αρκετά, παρουσιάζοντας, εκτός των άλλων, υψηλά πόσοστά εγκληματικότητας.  Όμως, με δεδομένη την βελτίωση της κατάστασης, οι νεότεροι προτιμούν την αίσθηση της διαμονής κοντά στο αστικό κέντρο.