Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Από την Δευτέρα η υποχρεωτική καραντίνα για τον Έμπολα

Από την Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϋ, η νέα αυστηροποιημένη προληπτική πολιτική κατά του Έμπολα, βάσει της οποίας οι γιατροί, νοσηλευτές ή εθελοντές που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες του θανατηφόρου ιού στην Δυτική Αφρική ή απλοί ταξιδιώτες, θα τίθενται σε προληπτική καραντίνα για 21 ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.

 

Η σχετική απόφαση ελήφθη μονομερώς από τους Κρις Κρίστυ (Κυβερνήτης Νιου Τζέρσεϋ) και Άντριου Κουόμο (Κυβερνήτης Νέας Υόρκης), χωρίς να θέσουν το θέμα προς συζήτηση με τις Υγειονομικές Αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης ή της πρωτεύουσας του Νιου Τζέρσεϋ.

"Δεν είναι αρκετό για εμάς να τεθεί κάποιος οικειοθελώς σε καραντίνα.  Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας", τόνισε ο κ. Κουόμο, ο οποίος ήδη έχει δεχτεί κριτική για την πολιτική απόφασή του.

Πρώτη αποδέκτης της νέας πολιτικής ήταν μια νοσοκόμα, η οποία κατέφτασε στο Αεροδρόμιο Νιούαρκ από την Δυτική Αφρική και ανέβασε ελαφρύ πυρετό κατά τον έλεγχό της στο αεροδρόμιο.  Αμέσως μεταφέρθηκε σε Μονάδα Απομόνωσης, όμως, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αρνητική στον Έμπολα, δόθηκε εντολή να παραμείνει υπό παρακολούθηση για 21 ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανίσει τον ιό.

Η απόφαση των δυο Κυβερνητών έχει προκαλέσει ερωτηματικά, ενώ μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι θα πλήξει τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, που υποφέρουν.

Πάντως, με δεδομένο τον πανικό που προκλήθηκε μετά την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού στη Νέα Υόρκη - που αφορούσε επιστήμονα ο οποίος επέστρεψε από την Δυτική Αφρική - την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκεπτόταν για μέρες δημόσιους χώρους όπως αίθουσες ψυχαγωγίας, θεωρείται αρκετά πιθανό τα επιθετικά μέτρα των Κουόμο - Κρίστυ να ανταποκρίνονται στο αίσθημα της Κοινής Γνώμης.

Παρόλα αυτά, επιφυλάξεις εκφράζει και το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων, με ανώνυμες πηγές να κάνουν λόγο για ερμηνεία του ως "έλλειψη εμπιστοσύνης" προς τις υγειονομικές υπηρεσίες.