Log in
A+ A A-

Νεότερη ενημέρωση: Το Δικαστήριο διέταξε μόνο προληπτικά μετρα για τη νοσοκόμα

Προληπτικά μέτρα και όχι αναγκαστική καραντίνα - όπως ερμήνευσαν αρχικά τα Αμερικανικά ΜΜΕ - επέβαλε το Δικαστήριο του Μέιν στη νοσοκόμα Κέισι Χίκοξ, τονίζοντας ότι τελικά οι Αρχές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Αντίθετα, η νοσοκόμα θα μπει σε συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τακτική παρακολούθηση της πορείας της υγείας της και απαγόρευση ταξιδιών εκτός Μέιν με μέσο μαζικής μεταφοράς, εάν πρώτα δεν ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές.

Ο δικηγόρος της Χίκοξ έκανε λόγο για δικαστική νίκη, τονίζοντας ότι το Δικαστήριο δέχτηκε πως η 33χρονη νοσοκόμα δεν αποτελεί απειλή για το κοινό.

Όλα αυτά, λίγο μετά τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ της νοσηλεύτριας και του Κυβερνήτη για το γεγονός ότι παραβίασε την προφορική εντολή των Αρχών και βγήκε στον δρόμο με το ποδήλατο, αν και της είχε συσταθεί να απομονωθεί προληπτικά, όπως είχε αποφασιστεί.

Η Χίκοξ είναι η νοσοκόμα που επέστρεψε από την Δυτική Αφρική και αποτέλεσε το πρώτο άτομο που εξαναγκάζεται σε προληπτική απομόνωση για 21 ημερολογιακές ημέρες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανίσει συμπτώματα του Έμπολα και δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης - η οποία ελήφθη την Πέμπτη και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή - η νοσοκόμα απειλούσε με μηνύσεις οποιαδήποτε μονομερή απόφαση της Κυβερνητικής Αρχής για εξαναγκαστικό περιορισμό της.

Πλέον, η υπόθεσή της αποτελεί ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο, αφού γενικότερη πολιτική στρατηγική είναι η προληπτική καραντίνα να εφαρμόζεται σε όλους τους υγειονομικούς ή ιατρικούς υπαλλήλους που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς του Έμπολα στην Δυτική Αφρική.

Τα σχετικά μέτρα για τη Χίκοξ θα παραμείνουν εν ισχύ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 21 ημέρες από την επιστροφή της.