Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και τραυματισμοί για τον Γκάρνερ

Ολονυχτία διαδηλώσεων στη Νέα Υόρκη, με αγανακτισμένους πολίτες να διαμαρτύρονται για την - απρόσμενη κατά πολλούς - απαλλαγή του Αστυνομικού Έρικ Πανταλέο, που είχε εμπλακεί στην επιχείρηση σύλληψης κατά την οποία έχασε την ζωή του ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ.

Στο άκουσμα της είδησης, η οργή ξεχύθηκε σε κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης. Αρχικά, δεκάδες άτομα εισέβαλλαν στον κεντρικό σταθμό της Grand Central και ξάπλωσαν στο έδαφος, παριστάνοντας τους νεκρούς, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την Αστυνομική βία. Εκτός από το γνωστό σύνθημα "hand up, don't shoot", που δονούσε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, αυτήν την φορά ακουγόταν και το "I can't breathe", που φώναζε απελπισμένος ο Έρικ Γκάρνερ όταν ο Πανταλέο και ο συνεργάτης του προσπαθούσαν να τον ακινητοποιήσουν, πιάνοντάς τον από τον λαιμό.

Η συγκυρία για την πόλη της Νέας Υόρκης ήταν, αν μη τι άλλο, ατυχής, αφού, εκτός των άλλων, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βρισκόταν στο Rockefeller Center για την εκδήλωση ανάμματος των φώτων του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Μανχάτταν. Μια ομάδα διαδηλωτών, με μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με λίγη ώρα νωρίτερα, αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τον χώρο και να επιχειρήσει να εισβάλει και να διακόψει την καθιερωμένη τελετή, που παρακολουθούσαν χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρη την χώρα. Όμως, η Αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας με ειδικό προστατευτικό δίχτυ και δεν άφησε την διαδήλωση να προχωρήσει πέρα από την 48η οδό. Στο σημείο αυτό, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, με ένα άτομο να τραυματίζεται και δεκάδες (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για 30) να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο Τμήμα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη πορεία σταματούσε την κυκλοφορία στην 10η Λεωφόρο (συμβολή με την 50η οδό), με τους διαμαρτυρόμενους να ενώνονται τελικά λίγο πριν τις 11 το βράδυ, στην Times Square, την οποία και έκλεισαν από άκρη σε άκρη. Αμερικανικά ΜΜε κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1000 άτομα που διαδήλωναν, με σκοπό να συνεχίσουν κατά την διάρκεια της νύχτας.