Log in
A+ A A-

Φιορίνα - Μπους οι νικητές του ντιμπέιτ

Η Κάρλυ Φιορίνα κατά πρώτο λόγο και ο Τζεμπ Μπους κατά δεύτερο ήταν οι υποψήφιοι που αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη από το χθεσινό ντιμπέιτ του CNN, σύμφωνα με την ανάλυση έμπειρων πολιτικών συντακτών.  Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο διαρκώς ενισχυόμενος Μπεν Κάρσον κινήθηκε ενδεχομένως πιο συντηρητικά σε σχέση με το αναμενόμενο.

 

Ειδικότερα, η Κάρλυ Φιορίνα κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα σε διάφορες περιπτώσεις, αγγίζοντας σε πολλά σημεία τις ευαίσθητες χορδές του πιο συντηρητικού τμήματος του κόμματος, εκφραζόμενη ξεκάθαρα για θέματα όπως οι αμβλώσεις.  Κυρίως, όμως, αποδείχθηκε πολύ διαβασμένη σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας με σχετική επιτυχία να αποδομήσει τα πολιτικά του επιχειρήματα αλλά και την εν γένει φιλοσοφία του, όπως την εξέφραζε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.  Μάλιστα, ένα από τα highlights της βραδιάς ήταν η στιγμή που τον ανάγκασε να αναδιπλωθεί, υπενθυμίζοντας το δυσμενές σχόλιο που έκανε για το πρόσωπό της μετά την φωτογράφισή της για το περιοδικό Rolling Stone.  Σε εκείνο το σημείο, ο γνωστός επιχειρηματίας χαρακτήριεσ την Φιορίνα μια "πολύ ωραία γυναίκα", την οποία όμως τόνισε ότι δεν θα εμπιστευόταν ποτέ για την διαχείριση των επιχειρήσεών του.

Από την πλευρά του, ο Τζεμπ Μπους εμφανίστηκε πιο διαβασμένος σε σχέση με προηγούμενες εμφανίσεις του, προσπαθώντας να δώσει έμφαση στην ιστορία της οικογένειάς του στην πολιτική σκηνή.  Μάλιστα, υπερασπίστηκε με σθένος την προεδρική θητεία του αδερφού του, αναφέροντας πως ήταν ο άνθρωπος που έκανε τον μέσο Αμερικανό να νοιώσει ασφάλεια.  Σε εκείνο το σημείο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει πως οι τελευταίοι μήνες της προεδρίας του Τζορτζ Μπους ήταν και ο κύριος λόγος της εκλογής Ομπάμα, δηλώνοντας πως ούτε ο Άμπρααμ Λίνκολν δεν θα κέρδιζε ως Ρεμπουπλικανός υποψήφιος μετά την τραγικό φίνις του πρώην προέδρου.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε αντιμέτωπος με αντιπάλους σαφώς πιο διαβασμένους, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα σημεία στα οποία θα του επιτεθούν.  Το μεγάλο φαβορί των προκριματικών είχε καλές και κακές στιγμές, αν και η γενική άποψη είναι πως βγήκε από την δύσκολη τηλεοπτική αναμέτρηση με μικρές μεν, αλλά υπαρκτές απώλειες.

Τις κακές στιγμές του Τραμπ όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλευτεί ο κατά τα φαινόμενα ισχυρότερος αντίπαλός του, που δεν είναι άλλος από τον συνταξιούχο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον.  Παρότι η αυξημένη δυναμική της υποψηφιότητάς του θα του έδινε την ευκαιρία να κινηθεί πιο επιθετικά, ο Κάρσον προτίμησε μια πιο συντηρητική λογική, με αποτέλεσμα περισσότερο να χάσει έδαφος παρά να κερδίσει από το χθεσινό ντιμπέιτ.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, σε καλύτερη θέση βρέθηκε ο Κρις Κρίστυ, ο οποίος προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως τον πιο συγκροτημένο πολιτικά υποψήφιο, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι ενεργούν με γνώμονα το προσωπικό τους προφίλ.