Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Πιο δυσμενής η τελευταία πρόγνωση - Μέχρι και 12 ίντσες χιόνι το Σάββατο!

Από 8 μέχρι 12 ίντσες εκτιμάται τελικά ότι θα φτάσει η χιονόπτωση στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προγνώσεις.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι και πριν μερικές ώρες οι μετεωρολόγοι δεν προέβλεπαν περισσότερες από έξι ίντσες, φαίνεται πως το φαινόμενο θα φτάσει πιο έντονο στην αμερικανική μεγαλούπολη. Μάλιστα, ενδέχεται η χιονόπτωση να ξεκινήσει σε πιο ήπιους ρυθμούς από αργά απόψε το βράδυ, ενώ η προειδοποίηση έντονων καιρικών φαινομένων τίθεται σε ισχύ από τις τέσσερις τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Παράλληλα, συνίσταται για μια ακόμη φορά μεγάλη προσοχή σε όλους όσοι θα αναγκαστούν να κυκλοφορήσουν αύριο, καθώς η πυκνή χιονόπτωση θα συνοδευτεί από ισχυρούς ανέμους. Αναφορικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αρμόδια εταιρεία ΜΤΑ δηλώνει έτοιμη με επιπλέον προσωπικό σε επιφυλακή να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις, προειδοποιεί όμως το επιβατικό κοινό αφενός να είναι ιδαίτερα προσεκτικό και αφετέρου να ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν αλλαγές, καθυστερήσεις ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σταθμοί των γραμμών A, S, N, 7, B, Q και 5 θεωρούνται οι πιο πιθανοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς μεγάλο μέρος του δικτύου τους είναι υπέργεια και επηρεάζονται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Χωρίς ρεύμα η Νότια Καρολίνα

Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αναμένεται να βιώσει συνολικά τις συνέπειες της χιονοθύελλας Γιόνας, η οποία, λόγω του συνδυασμού πυκνού χιονιού και ισχυρών ανέμων, δεν αποκλείεται για κάποιες Πολιτείες να χαρακτηριστεί ιστορική.

Ενδεικτικά, στις Νότιες Πολιτείες το ύψος της χιονόπτωσης ξεκινά από τις 7 έως τις 12, ενώ στο Νάσβιλ καταγράφονται έντονοι άνεμοι και χιόνι με ρυθμό μια ίντσα την ώρα. Στην Βιρτζίνια, το ύψος κινείται από 6 έως 8 ίντσες, ενώ στην περιοχή Ρόνοκ πέφτουν περίπου 2 ίντσες την ώρα.

Μεσοδυτικά, έχουμε χιονοπτώσεις από τρεις έως 10 ίντσες, με πιο έντονη χιονόπτωση σε περιοχές του Κάνσας. Αναφορικά με τα προβλήματα, σχεδόν 20.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στη Νότια Καρολίνα, λόγω βλάβης στο δίκτυο του παρόχου Duke Energy.

Παράλληλα, τόσο η Νότια Καρολίνα όσο και η Σάρλοτ είχαν την εικόνα πόλης – φαντάσματος σήμερα το πρωί, καθώς υπήρχε γενική σύσταση να μην κυκλοφορεί κάποιους στους δρόμους αν δεν είναι απαραίτητο.

Στο Βορειοανατολικό τόξο, στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον D.C., για την οποία η πιο ακραία πρόγνωση κάνει λόγο για 2,5 πόδια χιόνι, κάτι που όμως επί του παρόντος θεωρείται τραβηγμένο σενάριο.

Ακυρώσεις πτήσεων

Όπως είναι φυσικό, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει άμεσα και τις αερομεταφορές. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ιστοσελίδας FlightAware, έχουν ήδη ακυρωθεί 6000 πτήσεις στα αμερικανικά αεροδρόμια, εκ των οποίων οι 2800 ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και οι 3200 για αύριο.

Στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, για το JFK έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής 118 πτήσεις, ενώ 333 έχουν ήδη ακυρωθεί για αύριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Για το La Guardia, 215 ακυρώσεις καταγράφηκαν σήμερα και 392 για αύριο, με τους υπεύθυνους να προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί.

Πολλές ακυρώσεις ανακοινώθηκαν για το αεροδρόμιο Ρήγκαν στην Ουάσιγκτον DC, 319 μέχρι στιγμής σήμερα, τουλάχιστον 351 για αύριο.

Όσοι ταξιδεύετε λοιπόν επικοινωνήστε με τις αεροπορικές σας εταιρείες, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε απολύτως προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις, οι οποίες πιθανότατα για αύριο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, για όσα αεροπλάνα τελικά σηκωθούν.