Log in
A+ A A-

Τραμπ: Γιατί θεωρείται επικίνδυνος για την οικονομία;

Κατά πόσον όμως μια εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την αμερικανική οικονομία, όπως του επιρρίπτουν οι πολέμιοί του; Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του CNN, η προοπτική αυτή δεν είναι απλώς ένα προϊόν πολιτικής επίθεσης από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά στηρίζεται σε κάποια βασικά σημεία της καμπάνιας αλλά και της εν γένει παρουσίας του Τραμπ κατά την διεκδίκηση του χρίσματος.

Κατ'αρχήν, υπάρχει φόβος για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και το Μεξικό αφού, για τις δυο αυτές χώρες, ο Τραμπ έχει προαναγγείλει την αύξηση της φορολόγησης των εισαγόμενων ειδών τους στο 45%, προκειμένου να μειώσει τις πωλήσεις τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι δυο χώρες δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά, πιθανότατα, θα απαντήσουν με αντίστοιχη αύξηση στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, η πιθανολογούμενη απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, θα μειώσει κατά 3% τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

Επιπλέον, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα αύξανε μεν τις θέσεις εργασίας, αλλά θα εκτίνασσε σε μεγάλο ποσοστό το ήδη βεβαρυμένο δημόσιο χρέος της χώρας.

Τέλος, υπάρχει και κάτι δεδομένο: Ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ... τίποτε δεν είναι δεδομένο, αφού, ακόμη και σε αυτήν την ολιγόμηνη καμπάνια του, έχει αλλάξει θέσεις πάνω σε πολλά κομβικά σημεία.