Log in
A+ A A-

Τι λένε στις ΗΠΑ για την διαμάχη ΔΝΤ - Μαξίμου

Σε νέες - και πιθανότατα άγνωστες- ατραπούς μπαίνουν πλέον οι σχέσεις ΔΝΤ- Ευρώπης- Ελλάδας μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks και τους επίμαχους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου για την χώρα μας, την αξιολόγηση και την ενδεχόμενη απειλή νέου πιστωτικού γεγονότος τον Ιούλιο. Που βρίσκεται η αλήθεια, που η υπερβολή και που η διαστρέβλωση των όσων έχουν λεχθεί στην επίμαχη συνομιλία, η οποία έχει ημερομηνία 19 Μαρτίου αλλά βγήκε στην δημοσιότητα μερικές εβδομάδες μετά και λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι δύσκολο να ειπωθεί.

Η κυβέρνηση υψώνει τους τόνους- όπως το έχει κάνει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν κατά του ΔΝΤ- εστιάζοντας στο επιχείρημα περί δρομολόγησης πιστωτικού γεγονότος με στόχο η Αθήνα και η Ευρώπη να δεχθεί τους όρους του Ταμείου. Η κα Βεκουλέσκου χαρακτηρίζει καταστροφή το σενάριο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την ώρα που ο Τόμσεν εμφανίζεται ο "κακός" της ιστορίας εξυφαίνοντας τρόπους για να σύρει Ευρώπη και Ελλάδα στις θέσεις του Ταμείου.

Ανεξαρτήτως της όποιας πολιτικής ή μη εκμετάλλευσης της όλης υπόθεσης, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο που αναδεικνύεται από τις αποκαλύψεις, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είτε αποσιωπά είτε κάνει ότι δεν το βλέπει.

Π​ίσω από όλα αυτά κρύβεται μία πολύ σημαντική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει σχετικά ρεπορτάζ τα οποία κατά καιρούς έχει μεταδώσει το TheToc και τα οποία έχουν ως σημείο αναφοράς την προγραμμισμένη μίνι σύνοδο για το ελληνικό χρέος στις την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον όπως αποδεικνύουν οι διάλογοι Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Όπως είναι γνωστό η αμερικανική πλευρά πιέζει για μία γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος του χρέους και η επικείμενη μίνι σύνοδος στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο αυτό ακριβώς, είναι μία εξέλιξη που θα έπρεπε να ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και είναι μία εξέλιξη για την οποία και το Ταμείο έχει πιέσει. Αυτή η αποκάλυψη για την σύνοδο για το χρέος με έδρα την Ουάσινγκτον είναι ένα πολύ κομβικό σημείο που κάνει κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα, που έχουν παρακολουθήσει πολύ στενά το ελληνικό πρόβλημα, να θεωρούν ότι παρά τους "πολιτικούς λεονταρισμούς" -όπως κάποιοι τους χαρακτηρίζουν ως έτσι- της κυβέρνησης, το σενάριο της οριστικής ρήξης δεν είναι τόσο ορατό όσο ορισμένοι προβλέπουν.

Η μάλλον απροθυμία της κυβέρνησης να φωτίσει αυτήν την πτυχή των αποκαλύψεων του ΔΝΤ που αφορά τις ήδη δρομολογηθείσες διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους, δημιουργεί εύλογες απορίες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι μετά και τους διαλόγους του Wikileaks, η διαπραγμάτευση Αθήνας- Ευρώπης- ΔΝΤ θα μπει σε νέο πλαίσιο και ίσως- όπως εκτιμάται από κάποιους επαΐοντες- να ξεκαθαρίσει και να διευκολύνει το παιχνίδι χωρίς πλέον καμία πλευρά να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.

Όλα αυτά υπό μία αίρεση. Ότι- όπως τόνιζε πρώην ανώτατο στέλεχος του Ταμείου- "όλες οι πλευρές αποφασίσουν και συμφωνήσουν ότι η ελάφρυνση χρέους είναι το ζητούμενο". Και προσθέτει ότι "αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσει η Αθήνα, η οποία δηλώνει ότι θέλει την ελάφρυνση χρέους αλλά όταν το ΔΝΤ πιέζει για αυτήν, τότε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει άλλες αφορμές να του επιτεθεί. Είναι ομολογουμένως δυσνόητη μια τέτοια στρατηγική" καταλήγει το συγκεκριμένο πρώην ανώτατο στέλεχος του Ταμείου".

thetoc.gr