Log in
A+ A A-

Τα βασικά σημεία του πρώτου ντιμπέιτ

Σε προσωπική μονομαχία, με πολλές διακοπές, ένταση και κατηγορίες εκατέρωθεν, εξελίχθηκε το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στο Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρυ Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένως την Χίλαρυ Κλίντον για την πολιτική σταδιοδρομία της, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "έχει εμπειρία στην πολιτική, αλλά είναι μια αρνητική εμπειρία για την χώρα". Παράλληλα, όταν η συζήτηση κινήθηκε σε ζητήματα όπως η οικονομία, οι φυλετικές ανισότητες αλλά και η εξωτερική πολιτική, δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει την θητεία της σε θέσεις - κλειδιά, όπου δεν αντιμετώπισε επαρκώς τα προβλήματα που σήμερα δηλώνει ικανή να λύσει.

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον επέλεξε να "χτυπήσει" τον Τραμπ σε "σκοτεινά" σημεία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Αποδόμησε το επιχείρημα ότι είναι αυτοδημιούργητος, κατηγορώντας τον ότι "τα βρήκε έτοιμα" από τον πατέρα του, έθεσε το ζήτημα της υπαγωγής συγκεκριμένων εταιρειών του στον πτωχευτικό κώδικα, έφερε στο φως υπόθεση όπου είχε μηνυθεί για άρνηση ενοικίασης χώρου σε Αφροαμερικανούς και, το κυριότερο, στάθηκε στα σημαντικά ερωτηματικά της φορολογικής συνέπειάς του, καλώντας να δώσει όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα, εφόσον δεν έχει να κρύψει κάτι.

Αναφορικά με την ανάγκη τόνωσης της αγοράς εργασίας - και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν 'πληρωμή με την πληρωμή' - ο Τραμπ τόνισε ότι θα κινηθεί σε δυο άξονες: αφενός στην μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και αφετέρου στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές για τις Αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν τις έδρες τους σε άλλες χώρες για να έχουν μικρότερο φορολογικό κόστος. Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον τόνισε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην μεσαία τάξη, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σκέφτεται με λογικές που οδήγησαν τελικά σε κατάστασείς όπως η ύφεση του 2008.

Σε αυτό το σημείο, ο Τραμπ έστρεψε τα βέλη του προς τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας ότι η εμπορική συμφωνία με αρχικά NAFTA είναι αυτή που ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την κατάσταση στην εμπορική δραστηριότητα. Η κ. Κλίντον αντέδρασε ψύχραιμα λέγοντας πως "αυτή είναι η δική σου γνώμη".

Επιπλέον, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τα φορολογικά στοιχεία και κατά πόσον θα τα δημοσιοποιήσει, απάντησε πως "θα το κάνει, παρά την αντίθετη άποψη των δικηγόρων του", υπό την προϋπόθεση όμως "η κ. Κλίντον να δώσει στην δημοσιότητα τα email που έσβησε".

"Έχω παραδεχθεί ότι έχω κάνει λάθος και ανέλαβα την ευθύνη για αυτό", απάντησε η κ. Κλίντον, με τον Τραμπ να ανταπαντά πως "δεν αρκεί η συγγνώμη, γιατί το έκανες επίτηδες". Στην συνέχεια, η κ. Κλίντον ανέφερε ότι "ο Τραμπ δεν πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους", για να συμπληρώσει πως αυτό σημαίνει ότι δεν προσφέρει τίποτα για γιατρούς, σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές και άλλες δημόσιες παροχές.

"Είστε 25 χρόνια στην πολιτική και δεν έχετε λύσει κανένα από αυτά τα προβλήματα. Ταξιδεύουμε από τα Εμιράτα και το Ντουμπάι από πολύ όμορφα αεροδρόμια και ερχόμαστε στο ΛαΓκουάρντια, το JFK και το Νιούαρκ και βρισκόμαστε σε υπανάπτυκτη χώρα. Έχουμε χρέος 20 τρισεκατομμύρια δολάρια και δεν έχουμε καν ξεκινήσει", αντέτεινε ο Τραμπ.

Για την αστυνομική βία και τις διαχρονικές καταγγελίες για δυο μέτρα και δυο σταθμά των Αρχών της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης ανάλογα με την φυλή, η Χίλαρυ Κλίντον απάντησε ότι "θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αστυνομία και την κοινωνία", ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν όπλα με τέτοια ευκολία, καταλήγοντας στα χέρια εγκληματιών. Σε αυτό το θέμα, είπε πως θα πρέπει οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν το όπλο μόνο "όταν είναι πραγματική ανάγκη".

Ο Τραμπ απάντησε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο "νόμο και την τάξη" και ότι "η Αστυνομία δεν πρέπει να φοβάται να δράσει". Μάλιστα, υπενθύμισε την αμφιλεγόμενη αστυνομική πρακτική του "Stop and Frisk", που έδινε το δικαίωμα στην Αστυνομία να πραγματοποιεί σωματικούς ελέγχους σε πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για παράνομη δραστηριότητα. Όταν αναφέρθηκε πως αυτή η πρακτική του πρώην Δημάρχου Ν.Υ. Ρ. Τζουλιάνι κρίθηκε αντισυνταγματική, ο κ. Τραμπ αντέτεινε ότι απλώς κρίθηκε παράνομη από έναν δικαστή που "μισούσε τους αστυνομικούς" και ότι "υπήρχε δυνατότητα νέας δικαστικής εξέτασης, αλλά ο Δήμαρχός μας δεν το κυνήγησε". Τέλος, είπε ότι επί ημερών Ομπάμα έχει αυξηθεί κατά πολύ η εγκληματικότητα σε πόλεις όπως το Σικάγο.

Από την πλευρά της, η Χίλαρυ Κλίντον τον κατηγόρησε ότι έχει επιδείξει ρατσιστική συμπεριφορά κατά το παρελθόν, καθώς είχε μηνυθεί επειδή δεν δεχόταν Αφροαμερικανούς ενοικιαστές στα συγκροτήματα. Ο Τραμπ απάντησε ότι εκείνη την εποχή έγιναν πολλές μηνύσεις, χωρίς όμως να αποδειχθεί η ενοχή κάποιου.

Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι τόσο αυτή όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα συνετέλεσαν στην μη μελετημένη απομάκρυνση του Αμερικανικού Στρατού από το Ιράκ, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν περιθώριο να δράσουν οι τζιχαντιστές. Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο καθαυτό, διέψευσε ότι τον είχε υποστηρίξει, κατηγορώντας την Κλίντον ότι έπραξε κάτι τέτοιο. Παράλληλα, την έψεξε ότι έχει δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να «διαρρέουν τα στοιχεία στους τρομοκράτες». Όταν η κ. Κλίντον τον κατηγόρησε ότι αυτός δεν έχει σχέδιο, απάντησε ότι «είναι μυστικό».

Πάντως, η «ατάκα» της αναμέτρησης, που πιθανότατα θα γίνει σλόγκαν στην καμπάνια της Κλίντον, είναι η απάντηση που έδωσε πως «με κατηγορείτε επειδή είμαι προετοιμασμένη για το ντιμπέιτ. Επίσης, είμαι προετοιμασμένη και να γίνω Πρόεδρος».

Τέλος, για τις δηλώσεις του σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και το κατά πόσον είναι Αμερικανός, ο Τραμπ δήλωσε πως «τον έκανε να δώσει στην δημοσιότητα το πιστοποιητικό γεννήσεώς του». Κατηγόρησε δε την Κλίντον ότι σήμερα κάνει επίθεση αγάπης στον Ομπάμα, ενώ πριν τέσσερα χρόνια «του έκανε πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής Λέστερ Κολτ έδωσε «χώρο» στους δυο αντιπάλους να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους, κάνοντας τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις.