Log in
A+ A A-

Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που φτιάχνει ο Τραμπ

Την στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται για πρώτη φορά μετά την βνίκη του στην Ουάσιγκτον για να ενημερωθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και να συζητήσουν την διαδικασία διαδοχής, στο επιτελείο του γίνονται ήδη οι συζητήσεις για το υπουργικό συμβούλιο με ισχυρά ονόματα από τον χώρο των Ρεπουμπλικάνων να διεκδικούν χαρτοφυλάκια. Ανάμεσά τους και ένας τεχνοκράτης με ελληνικό και κυπριακό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times οι πιθανότεροι για υπουργοί της νέας κυβέρνησης είναι:

Νιουτ Γκίνγκριτς – Υπουργός εξωτερικών

Ο 37χρονος βετεράνος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής, ήταν από τους πρώτους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που είχαν υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην προεδρία της βουλής κατατέθηκαν 83 αιτήσεις για άρση της ασυλίας του για διάφορες υποθέσεις. Μόνο μια από αυτές δικαιολογήθηκε επαρκώς και αφορούσε σε φοροαπαλλαγή που είχε εξασφαλίσει παράνομα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί να πληρώσει πρόστιμο 300.000 δολαρίων. Το πιο πρόσφατο ατόπημά του ήταν όταν κατηγόρησε την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του FOX News Μέγκιν Κέλι ότι είναι "ξετρελαμένη με το σεξ".

Ρούντι Τζουλιάνι – Γενικός Εισαγγελέας

Ενθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, ο Τζουλιάνι, δήμαρχος της Νέας Υόρκης όταν έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους Πύργους, έχει αναφερθεί ως ο καταλληλότερος για να αναλάβει το υπουργείο δικαιοσύνης. Είχε διατελέσει εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και ως δήμαρχος είχε δώσει στους αστυνομικούς να σταματά χωρίς ένταλμα οποιονδήποτε στον δρόμο και να τον επιβάλει σε σωματική έρευνα, εντολή που είχε επικριθεί πολύ έντονα.

Ράινς Πρίμπας – Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Ο 44χρονος Πρίμπας είχε διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γεφυρώνονται οι διαφορές και να εξομαλύνονται οι εντάσεις ανάμεσα στον απρόβλεπτο και εκρηκτικό Ντόναλντ Τραμπ και το κατεστημένο του κόμματος. Επίσης είναι στενός φίλος του προέδρου της Βουλής Πολ Ράιαν, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον νέο πρόεδρο της επικοινωνία του με τα νομοθετικά σώματα.

Κρις Κρίστι – Υπουργός Εμπορίου

Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Κρις Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου τζέρσει, ήταν αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ. Προς το παρόν ο Κρίστι είναι στην ομάδα στελεχών που έχει αναλάβει την μεταβίβαση των εξουσιών από τον Ομπάμα στον νέο πρόεδρο. Το μελανό σημείο στην πολιτική καριέρα του είναι η απόφασή του να κλείσει μια γέφυρα που συνδέει το Νιου Τζέρσει με τη Νέα Ορκη, απλά και μόνο για να πάει κόντρα σε έναν δήμαρχο. Ενδεχομένως η τοποθέτησή του να καταψηφιστεί από την Γερουσία.

Ο "μπαλαντέρ" με ελληνικό ενδιαφέρον

Μια άλλη επιλογή για το υπουργείο Εμπορίου είναι αυτή του Γουΐλμπουρ Ρος, μεγαλομετόχου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος έχει ρήξει επίσης αρκετά χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο 78χρονος επενδυτής είναι πολύ πιθανό να πάρει κάποιο οικονομικό κυβερνητικό πόστο και το BBC αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι ο κ. Ρος προαλείφεται για Υπουργός Εμπορίου. Ο μεγαλοεπενδυτής ήταν από τους στενούς συνεργάτες του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει πως θεωρεί ότι χρειάζεται μία πιο ριζοσπαστική προσέγγιση στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τζεφ Σέσιονς – Υπουργός Αμυνας

Ο 69χρονος γερουσιαστής της Αλαμπάμα, είναι μέλος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και χαίρει της εκτίμησης του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2003 είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, ενέργεια που πρόσφατα ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει "τρομακτική και ανόητη".

Μάικλ Φλιν – Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν είχε βοηθήσει τον Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους βετεράνους και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι ο πρώτος που δεν έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στίβεν Μνάτσιν – Υπουργός Οικονομικών

Ανθρωπος της Γουόλ Στριτ ο Μνάτσιν έκανε τεράστια περιουσία ως στέλεχος επί 17 χρόνια της Goldman Sachs, πριν ιδρυσει μια κινηματογραφική εταιρία παραγωγής η οποία βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως "X-Men" και "Ελεύθερος Σκοπευτής". Ερώτημα παραμένει αν αυτός ο άνθρωπος της Γουολ Στριτ θα γίνει αποδεκτός από το συντηρητικό περιβάλλον του Τραμπ.

thetoc.gr