Log in
A+ A A-

"Θα καταργήσουμε το Obamacare"

Αποφασισμένος να αλλάξει ή ακόμη και να καταργήσει ολοκληρωτικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως ObamaCare, και μάλιστα άμεσα, είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του, Μάικ Πένς.

 

Ο κ. Πενς, ο οποίος είχε εκτενή συζήτηση με τους Ρεμπουπλικανούς του Κογκρέσσου, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε άμεσες και κομβικές αλλαγές σε βασικά σημεία της πολιτικής Ομπάμα, με το νόμο περί κοινωνικής ασφάλισης να είναι ο πρώτος στη λίστα του.

Όπως προκύπτει, ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που του παρέχει το Σύνταγμα για μονομερή δράση, όπως είναι οι εκτελεστικές διαταγές, ενώ θα εκμεταλευτεί και το γεγονός ότι οι Ρεμπουπλικανοί εισέρχονται στη νέα προεδρική περίοδο με πλειοψηφία τόσο στην Ομοσπονδιακή Βουλή, όσο και την Γερουσία.

Σύμφωνα με τον Πενς, στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση του Obamacare μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας του, έχοντας εξασφαλίσει όμως ένα διάδοχο σύστημα, το οποίο δεν θα φέρει "μπλακ άουτ" στην ασφαλιστική αγορά.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος μπορεί να καταργήσει στην πράξη το Obamacare σε άμεσο χρόνο με την χρήση εκτελεστικών διαταγών.  Πάντως, ο Ρεμπουπλικανός Ομοσπονδιακός Βουλευτής Μπλέικ Φάρεντχολντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ουσιώδες της διαδικασίας ίσως είναι ευκολότερο και πιο ευέλικτο απ' ό,τι φαίνεται.

"Ό,τι γίνεται με έναν στυλό και ένα τηλεφώνημα, καταργείται με τον ίδιο τρόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά.