Log in
A+ A A-

Σάντερς: Συμφωνεί με τον Τραμπ για την TPP

Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την εκτελεστική εντολή που υπέγραψε βάσει της οποίας η χώρα "βγαίνει" από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP). 

Πρόκειται για τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος, αν και ιδεολογικά είναι κατά βάση διαμετρικά αντίθετος με το νυν πρόεδρο, εντούτοις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έξοδο των ΗΠΑ από την TPP, τονίζοντας ότι τόσο αυτή όσο και η NAFTA ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την επιδείνωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας.

"Τα τελευταία 30 χρόνια, είχαμε μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες, όπως είναι η NAFTA και άλλες - οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια αξιοπρεπώς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και αποτέλεσαν αφορμή για πτώση των μισθών των Αμερικανών εργαζομένων.  Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε μια νέα εμπορική πολιτική, η οποία θα βοηθά την εργαζόμενη οικογένεια.  Όχι απλώς διεθνείς συμπράξεις.  Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει όντως να ασκήσει μια πολιτική που θα ευνοήσει τον εργαζόμενο, τότε ευχαρίστως να συνεργαστώ μαζί του".

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σάντερς κινήθηκαν και άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, προχωρώντας σε δηλώσεις εναντίον της NAFTA και της TPP.

Πλέον, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, με την Χίλαρι Κλίντον ηττημένη και τον Μπαράκ Ομπάμα εκτός ενεργούς πολιτικής σκηνής, θα ενταθούν οι φωνές στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να πραγματοποιήσει μια ολική στροφή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων ετών.