Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Μειώνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός προσφύγων

Αποφασισμένος να μειώσει αισθητά τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το έτος 2018 φέρεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του FOX News.

 

Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, το επιτελείο του Τραμπ αναμένεται να θέσει ως ανώτατο όριο για την επόμενη χρονιά τους 45.000 πρόσφυγες, το οποίο, μάλιστα, οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να καλύψουν πλήρως.  Πρόκειται για την "μέση λύση" ανάμεσα στην πρόταση του Homeland Security (40.000) και του State Department (50.000), που καταδεικνύει και τις γενικότερες διαθέσεις από πλευράς του Λευκού Οίκου.

Όπως τονίζεται, στόχος του Τραμπ είναι να φτάσει σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2006, όταν τα σύνορα των ΗΠΑ πέρασαν λίγο περισσότεροι από 41.000 πρόσφυγες, νούμερα τα οποία είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Για να αντιληφθεί κανείς την αυστηροποίηση των όρων, αρκεί να αναφερθεί πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως αγγίζει τα 22,5 εκατομμύρια, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή μια "ήπια" εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου πολιτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες.

Από πλευράς του Τραμπ έχει αντιπαρατεθεί πολλές φορές το επιχείρημα ότι οι προσφυγικοί πληθυσμοί είναι δύσκολο να ελεγχθούν επαρκώς, συνδέοντας τες με προσπάθεια εισόδου θηλάκων της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην χώρα.

Την περσινή χρονιά, υπολογίζεται ότι οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν πάνω από 86.000 πρόσφυγες, ενώ πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 110.000.