Log in
A+ A A-

Το νέο δόγμα Τραμπ και ο φόβος ενός εμπορικού πολέμου με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντιδράσει με ταχύτητα και με τον κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση που οι εξαγωγές της επηρεασθούν από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού θεσμού της ΕΕ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντέδρασε με τον τρόπο αυτόν, στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, στις επικρίσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι μεταχειρίζεται με «πολύ άδικο» τρόπο τις ΗΠΑ στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

«Η εμπορική πολιτική (...) δεν είναι ένα παιγνίδι με κερδισμένους και χαμένους. Εμείς εδώ στην ΕΕ πιστεύουμε ότι το εμπόριο μπορεί και πρέπει να είναι επωφελές για όλους», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Πιστεύουμε επίσης ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ανοικτό και δίκαιο και να βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Τραμπ απείλησε εμμέσως την ΕΕ με αντίποινα υποστηρίζοντας πως η ΕΕ μεταχειρίζεται «πολύ άδικα» τις ΗΠΑ». «Πιστεύω ότι αυτό θα καταλήξει ξεκάθαρα σε βάρος της», προειδοποίησε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προστατεύσει τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα με την αιτιολογία του εθνικής ασφάλειας, ενώ μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και εκείνο της επιβολής δασμών στο αλουμίνιο και το ατσάλι. Στην συνέντευξή του ο Τραμπ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία ως επιχειρηματία όταν επιχείρησε να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να στείλουμε τα προϊόντα μας. Είναι πολύ μα πολύ δύσκολο. Και ωστόσο εκείνοι στέλνουν τα δικά τους προϊόντα σε εμάς με πολύ μικρό φόρο. Δεν είναι δίκαιο» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι βεβαίως οι μόνοι. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλές άλλες χώρες αλλά η ΕΕ είναι πολύ μα πολύ άδικη με τις ΗΠΑ. Και νομίζω ότι αυτό θα αποβεί εις βάρος της» πρόσθεσε. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επανέφεραν τα σενάρια μια εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το νέο δόγμα Τραμπ στο Νταβός

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος ξεδίπλωσε το νέο του δόγμα για την παγκοσμιοποίηση στο Νταβός. «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει απομονωμένη Αμερική» ανέφερε ο Τραμπ συνδέοντας το αγαπημένο του σύνθημα με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία με έναν τρόπο που... μόνο αυτός μπορεί.

«Βρίσκομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα του Αμερικανικού λαού και να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου όπου όλοι θα μπορούν να ευημερούν και κάθε παιδί θα μπορεί να μεγαλώνει μακριά από τη φτώχεια και τον φόβο».

Ωστόσο, αυτή τη φορά επέλεξε να διανθίσει το μότο του με μια... εσάνς παγκοσμιοποίησης προσθέτοντας:

«Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει η Αμερική μόνη. Όταν οι ΗΠΑ αναπτύσσονται, η ανάπτυξη πηγαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε, υπονοώντας πως οι οικονομικές του πρακτικές εντός ΗΠΑ ωφελούν και την υπόλοιπη υφήλιο!

Ο αμερικανός πρόεδρος, πιστός στην παράδοση να αναφέρεται με περίσσεια αλαζονεία στα προεδρικά του κατορθώματα, υποστήριξε στην ομιλία του προς ένα κοινό 1600 ατόμων που φιλοξενούσε ξένους ηγέτες και επιχειρηματικά στελέχη, ότι είναι «η καλύτερη στιγμή για να φέρετε τα χρήματά σας, τις δουλειές σας, τις επιχειρήσεις σας στην Αμερική».

Κατόπιν, ζήτησε πιο αυστηρή επιβολή των εμπορικών κανονιστικών ρυθμίσεων και κατηγόρησε ορισμένες χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- για άδικες πρακτικές, που περιλαμβάνουν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και παροχή κρατικής αρωγής στη βιομηχανία.

Διαμήνυσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια» σε αυτό που περιέγραψε ως άδικες εμπορικές πρακτικές, σημειώνοντας ότι το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο και τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι ανοιχτή για μπίζνες».

"Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο"
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η οικονομική ανωτερότητα των ΗΠΑ αναδεικνύεται το τελευταίο έτος μέσα από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, τη δημιουργία 2,4 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και την εισροή επενδύσεων χάρη στις περικοπές των φόρων και τον περιορισμό των ρυθμίσεων.

"Έχουν καταγραφεί 84 ρεκόρ στο χρηματιστήριο και έχει δημιουργηθεί νέος πλούτος 7 τρισ. δολαρίων από την εκλογή μου", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Βάζω πρώτα την Αμερική και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι ηγέτες με τις χώρες τους".

"Ο κόσμος παρακολουθεί την αναγέννηση μιας ισχυρής και ευημερούσας Αμερικής", είπε, αποφεύγοντας, ωστόσο, πολύ στρατηγικά να αναφερθεί στο αμερικανικό δολάριο που τις τελευταίες ημέρες "ανεβοκατεβαίνει" στο ρυθμό των δηλώσεων περί ισχυρών και αδύναμων νομισμάτων.

Τέλος, άνοιξε ξανά την "πόρτα" στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε πέρυσι.

"Η Αμερική θα εξετάσει συμφωνίες με χώρες-μέλη του TPP με τις οποίες δεν συνεργάζεται ήδη, είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες, εάν είναι προς το συμφέρον όλων", επεσήμανε.

Επίθεση σε Κίνα - Β. Κορέα
Ο Tραμπ δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη "Κίνα" στην ομιλία του στο Νταβός, ωστόσο έβαλε στο στόχαστρο τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, αναζητώντας συμμάχους μέσα στην αίθουσα.

"Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πλέον τα στραβά μάτια σε αθέμιτες οικονομικές πρακτικές", είπε, επικαλούμενος την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και τον διάχυτο κρατικά ελεγχόμενο οικονομικό σχεδιασμό" -όλες τους μια σειρά από κριτικές που έχει ασκήσει η κυβέρνησή του εναντίον της Κίνας.

Κατόπιν, κάλεσε τους ηγέτες να ξοδέψουν περισσότερα στις αμυντικές δαπάνες: «Η κοινή μας ασφάλεια απαιτεί όλοι να πληρώνουν το μερίδιό τους» τόνισε. Ενώ αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα ζήτησε να ασκηθεί «μέγιστη πίεση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Παράλληλα ζήτησε στήριξη «για να μπλοκαριστεί ο δρόμος του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Ενώ αναφερόμενος στη μάχη κατά του ISIS είπε ότι σχεδόν το 100% των εδαφών που ήλεγχε η τρομοκρατική οργάνωση έχει ανακαταληφθεί χάρις στις προσπάθειες κυρίως του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταναστευτική του πολιτική τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο σύστημα, που θα βασίζεται στην ικανότητα των μεταναστών να στηρίζονται στα πόδια τους οικονομικά και να βοηθούν στην ανοικοδόμηση της αμερικανικής οικονομίας.