Log in
A+ A A-

Τραμπ: Τα βασικά σημεία της ομιλίας για το "State of Union"

Με έμφαση στην φορολογική μεταρρύθμιση, τους βελτιωμένους δείκτες στην αμερικανική οικονομία, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, όπως επίσης και των εξωτερικών κινδύνων, όπως η Βόρειος Κορέα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τo έθνος (State of Union).

Αρχικά, ο κ. Τραμπ απευθύνθηκε προς το σύνολο των μελών του Κογκρέσσου, τονίζοντας πως "απόψε πρέπει να αφήσουμε στο περιθώριο τις μεταξύ μας διαφορές και να απευθυνθούμε προς την χώρα και τον λαό που μας ψήφισε", με Δημοκρατικούς Βουλευτές, όπως ο Τσακ Σούμερ, να χειροκροτούν, έστω χλιαρά, παρά το γεγονός ότι 13 συνάδελφοί τους "μποϊκόταραν" την ομιλία του Τραμπ.  Επίσης, αποθέωσε τον Γερουσιαστή Σ. Σκαλίζ, ο οποίος νοσηλεύτηκε ετοιμοθάνατος μετά από την δολοφονική επίθεση εναντίον του τον Ιούνιο, όταν και πυροβολήθηκε, αλλά επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Αγορά εργασίας

O Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δείκτες της αγοράς εργασίας, οι οποίοι έφτασαν σε ιστορικά υψηλά κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του.  Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, κατά το οικονομικό έτος 2017, ανοίχθηκαν 2.4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 200.000 ήταν στον τομέα της βιομηχανίας. 

Παράλληλα, ανέφερε πως οι μισθοί ανεβαίνουν και πως το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται «στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 45 ετών».  Στην συνέχεια, εξειδίκευσε στους Αφροαμερικανούς, για την ανεργία των οποίων τόνισε ότι βρίσκεται στο «χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ», ενώ τόνισε ότι το ίδιο ισχύει και για τους Ισπανόφωνους.  Επιπλέον, μίλησε για ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει το Χρηματιστήριο.

«Ιστορική η φορολογική μεταρρύθμιση»

Όπως αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στην φορλογική μεταρρύθμιση και τις επικείμενες αλλαγές, ορισμένες εκ των οποίων ενεργοποιούνται άμεσα, δηλώνοντας πως αποτελεί «ανακούφιση για την μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, είπε πως «οι πρώτες 24.000 δολάρια εισοδήματος για ένα παντρεμένο ζευγάρι θα είναι αφορολόγητες» και πως «η φοροελάφρυνση για το παιδί διπλασιάστηκε», δεσμευόμενος επίσης πως «από τον επόμενο μήνα οι Αμερικανοί θα παίρνουν περισσότερα χρήματα από τον μισθό στο σπίτι τους».

«Καταργήσαμε έναν καταστροφικό φόρο, το πρόστιμο για την υποχρεωτική ασφάλιση, που αναγκάζονταν να πληρώνουν Αμερικανοί με λιγότερο από 50.000 δολάρια ετήσιο εισόδημα, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αγορά ασφάλειας», είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρόστιμο για μη αγορά ασφάλειας, που ήταν από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του Obamacare και καταργήθηκε μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στην συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε πως, με την μείωση της φορολογίας, οι Αμερικανικές επιχειρήσεις θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και προέβλεψε ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα ανέβει κατά 4000 δολάρια.  Επίσης, μίλησε και για επενδύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την EXONMobil, η οποία, όπως είπε, «συμφώνησε για μια επένδυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Δεν υπάρχει καλύτερο τάιμινγκ για να ζήσει κάποιος το Αμερικανικό Όνειρο», είπε στην συνέχεια ο Τραμπ και συμπλήρωσε πως «ανεξάρτητα ποιοι είστε και από που είστε, εάν εργάζεστε σκληρά και πιστεύετε στην Αμερική μπορείται να πετύχετε τα πάντα».

Σε άλλο σημείο, είπε ακόμη πως θέλει να φέρει τους φτωχούς «από το welfare στην δουλειά», καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο «jobtraining», εστιάζοντας και στην ανάγκη για ίδρυση επαγγελματικών σχολών.

Κατόπιν, έκανε επίκληση στο εθνικό συναίσθημα αναφέροντας πως «όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι και την ίδια σημαία, την αμερικανική» και αναφέρθηκε ειδικά στον στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας και τους βετεράνους, καταλήγοντας στο τέλος πως «βάζουμε το χέρι στην καριδά και στεκόμαστε προσοχή στον Εθνικό Ύμνο», απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στον τρόπο διαμαρτυρίας που επιλέγουν, κυρίως αθλητές, προκειμένου να στηλιτεύσουν ρατσιστικές πρακτικές από το Κράτος, γονατίζοντας στον Εθνικό Ύμνο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσληψη δικαστών που «θα ερμηνεύουν το Σύνταγμα όπως πρέπει», ενώ ξεκαθάρισε πως η διακυβέρνησή του «έχει λάβει σοβαρά μέτρρα για να προστατεύσει την θρησκευτική ελευθερία». 

Επίσης, προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσσου να επιβραβεύουν τους σωστούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και να απομακρύνουν αυτούς που δεν σέβονται τους Αμερικανούς πολίτες.

«Επιστρέφουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες»

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να ανατραπούν παλαιότερες οικονομικές συμφωνίες του παρελθόντος, τις οποίες ο ίδιος είχε στοχεύσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Υπήρχαν άδικες εμπορικές συμφωνίες.  Χάσαμε πλούτο αλλά τον παίρνουμε πίσω.  Η περίοδος που παραδιδόμασταν οικονομικά τελείωσε.  Οι οικονομικές σχέσεις πρέπει να είναι δίκαιες και αμοιβαίες.  Θα διαπραγματευθούμε καινούργιες.», ήταν το περιεχόμενο της αναφοράς του.

Επίσης, έθιξε το θέμα των άμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και επεσήμανε πως αρχίζουν ξανά να επενδύουν και να δημιουργούν μονάδες στις ΗΠΑ.  Όπως, για παράδειγμα, η Chrysler, για την οποία είπε πως «μετακινεί μονάδα από το Μεξικό στο Μίσιγκαν» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κινήσεις αυτές θα γενικευθούν και θα συνεχιστούν, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος που μπήκε τέλος «στον πόλεμο ενάντια στην αμερικανική αγορά ενέργειας».

Αναφορικά με τις υποδομές, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και κάλεσε το Κογκρέσσο, σε συνεργασία με τις Πολιτειακές και τοπικές Αρχές, να ανοίξουν τον δρόμο για επένδυση 1,5 τρισεκατομμυρίου προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση.

«Χτίσαμε το Empire State Building σε έναν χρόνο.  Δεν είναι ντροπή ότι χρειαζόμαστε δέκα χρόνια σήμερα για να φτιάξουμε έναν απλό δρόμο;  Τα δυο κόμματα να έρθουν κοντά για να έχουμε τις υποδομές που η χώρα χρειάζεται και οι πολίτες αξίζουν.», ενώ τόνισε πως θα είναι έργα που θα γίνουν με «αμερικανική καρδιά, αμερικανικά χέρια και αμερικανική άμμο».

«Πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες»

Στην αναφορά του στον τομέα της Υγείας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η μείωση της τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα είναι μια «από τις βασικές προτεραιότητες αυτόν τον χρόνο», ενώ επεσήμανε ότι «τα ίδια φάρμακα σε άλλες χώρες κοστίζουν πολύ λιγότερο και είναι άδικο να τα πληρώνουμε περισσότερο εδώ».

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε πως κατά την χρονιά που πέρασε, ο ΕΟΦ ενέκρινε τα «περισσότερα γενόσημα φάρμακα όσα ποτέ άλλοτε στην Ιστορία».

Όμως, μια σημαντική παρέμβαση που εξήγγειλε ήταν η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών να αποκτήσουν πρόσβαση σε πειραμαντικές θεραπείες άμεσα.

«Να τους δώσουμε την δυνατότητα να μείνουν εδώ, στο σπίτι τους, και να τις δοκιμάσουν.  Το δικαίωμα να προσπαθήσουν.»   

«Και οι Αμερικανοί είναι... Dreamers»

Όταν η ομιλία έφτασε στο μεταναστευτικό, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε αρχικά σε ένα περιστατικό στο LongIsland, όπου δυο ανήλικα κορίτσια δολοφονήθηκαν από μέλη της συμμορίας ανηλίκων «MS 13», τα οποία ήταν «ανήλικοι παράνομοι μετανάστες που μπήκαν στην χώρα με τους γονείς τους».  Μάλιστα, στην αίθουσα βρίσκονταν οι γονείς των κοριτσιών αυτών.

«Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με συμπόνοια.  Κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο από κανένα άλλο έθνος για να βοηθήσουμε αυτός που τον έχουμε ανάγκη.  Όμως, ως πρόεδρος των ΗΠΑ δίνω προτεραιότητα στα παιδιά των Αμερικανών.  Θέλω τους φτωχούς μας να έχουν την δική τους ευκαιρία.  Προστατεύστε τους πολίτες μας κάθε καταγωγής, χρώματος, θρησκείας και δόγματος», επίε ο Τραμπ, που αναφέρθηκε σε κινήσεις που έγιναν για την εξάρθρωση των συμμοριών αυτών.

Σχετικά με τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, παρέθεσε αναλυτικά την πρότασή του, καλώντας τα δυο κόμματα να βρουν συμβιβαστική λύση.

«Κανένα από τα δυο δεν παίρνει αυτό που ακριβώς θέλει, αλλά η χώρα μας παίρνει αυτό που πρέπει.» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου.

Ο ίδιος ανέφερε πως η δική του πρόταση ανοίγει τον δρόμο για την υπηκοότητα σε 1.8 εκατομμύρια “dreamers”, «τους τριπλάσιους από την προηγούμενη διακυβέρνηση», τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια το εκπαιδευτικό επίπεδο, η εργασία αλλά και η διαγωγή τους.

Ως τέσσερα βασικά σημεία παρέθεσε τα εξής:

1.     Ασφάλεια συνόρων.  Τείχος στα νότια σύνορα και πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων. 

2.      Τέλος στην πρακτική σύλληψης και απελευθέρωσης.

3.      Τέλος στο VISA LOTTERY.

4.      Αλυσιδωτή μετανάστευση.  Ένας μεμονωμένος μετανάστης μπορούσε να κάνει πρόσκληση σε μακρινούς συγγενείς.  Με το νέο νόμο, μόνο στην άμεση οικογένειά του.

Καταλήγοντας, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι, στις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, ο ένας δράστης είχε μπει στη χώρα και το VisaLottery και ο δεύτερος με πρόσκληση μακρινού συγγενή του.

«Θα είναι ένας νόμος που βάζει πρώτα την Αμερική», κατέληξε.

Τρομοκρατία, Ιράν και Β. Κορέα

Σχετικά με την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπισή τους δεν θα είναι ίδια με τους κοινούς εγκληματίες, αλλά ξεκάθαρα ως εχθρικών μαχητών ενάντια στην Αμερική.  Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι οι φυλακές του Γκουαντάναμο θα παραμείνουν ανοιχτές και θα αξιοποιηθούν, ερχόμενος σε αντίθεση με την φιλοσοφία του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε υποσχεθεί ότι αυτή η σκληρή φυλακή θα έκλεινε οριστικά.

«Παλαιότερα απελευθερώσαμε πολλούς, μόνο και μόνο για να τους βρούμε στο πεδίο της μάχης, όπως ο Αλ Μπαγκντάντι που τον είχαμε πιάσει και τον απελευθερώσαμε.»

Για την μάχη ενάντια στο ISIS, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απελευθερώσει σχεδόν το 99% των εδαφών που κατείχε το «χαλιφάτο» σε Ιράκ και Συρία και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι την ολική εκκαθάριση.

Για την Βόρειο Κορέα ανέφερε ότι «εξαιτίας της εγκληματικής αντιμετώπισης των προηγούμενων κυβερνήσεων» ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για τις ΗΠΑ με το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε στον φοιτητή που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, για να βρεθεί τελικά, υπό άγνωστες συνθήκες, λίγο πριν τον θάνατο όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, μετά την κράτησή του από το καθεστώς.  Εκείνη την στιγμή, παρέπεμψε στην οικογένεια του φοιτητή, που βρισκόταν στην αίθουσα.

Σχετικά με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του για την συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Κλείνοντας, ανέφερε πως «οι άνθρωποί μας θα κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη».

«Σας ευχαριστώ, και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».