Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Αποζημίωση 6,7 εκατ. δολ σε καλλιτέχνες γκράφιτυ

Aποζημίωση ύψους 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε δικαστής στη Νέα Υόρκη σε 21 γκραφιτάδες, οι οποίοι μήνυσαν τον ιδιοκτήτη του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενούσε τα έργα τους, όταν εκείνος το γκρέμισε για να φτιάξει πολυτελή διαμερίσματα.

 

Ο λόγος για το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα 5Pointz, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης που επί δεκαετίες ήταν το αγαπημένο κτίριο των γκραφιτάδων της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ανάμεσα στα γκράφιτι που κοσμούσαν την πρόσοψή του κτιρίου ήταν έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως της Lady Pink. Κάποια στιγμή το κτίριο άλλαξε χέρια και ο νέος ιδιοκτήτης του ήθελε να εκδιώξει τους γκραφιτάδες.

Αρκετοί καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2013 προσπαθώντας να σώσουν τη «Μέκκα» της τέχνης τους, ωστόσο ο ιδιοκτήτης ήταν ανένδοτος. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του ιδιοκτήτη ορίζοντας ωστόσο ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκείνος δεν θα μπορούσε να προβεί σε καμία παράμβαση πάνω στα έργα, μέχρι να βγουν οι απαιτούμενες άδειες για την κατεδάφιση. Αυτός όμως έκανε το μοιραίο λάθος... δεν περίμενε και μερικούς μήνες μετά, και χωρίς ακόμα να έχει στα χέρια του τα απαιτούμενα χαρτιά, γκρέμισε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα, με τα εναπομείναντα έργα των καλλιτεχνών.

Tώρα το πληρώνει... ακριβά!