Log in
A+ A A-

Τραμπ: "Βγαίνουμε από την συμφωνία για το Ιράν"

Οριστική είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

 Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι New York Times είχαν δημοσιεύσει την πληροφορία πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν ειλημμένη.  Ο κ. Τραμπ είχε ήδη πληροφορήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, και στις 2 το μεσημέρι ώρα Ανατολικής Ακτής έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

"Oι ΗΠΑ δεν προχωρούν πλέον σε κούφιες απειλές.  Όταν δίνω υποσχέσεις, τις τηρώ", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τραμπ, ο οποίος στην συνέχεια εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις αντιθέσεις του στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

"Η συμφωνία με το Ιράν ήταν ντροπιαστική για εμένα, ως πολίτη, αλλά και όλους τους Αμερικανούς Πολίτες. Θα μπορούσε, τότε, να είχε επιτευχθεί μια εποικοδομητική συμφωνία, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.  Η ραχοκοκαλιά της ήταν μια γιγάντια ψευδαίσθηση ότι ένα φονικό καθεστώς επιθυμούσε απλώς μια ειρηνική ανάπτυξη ενεργειακού πυρηνικού προγράμματος.", ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στις χώρες που θα υποστηρίξουν την συμφωνία, προαναγγέλοντας συνέπειες από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει το Ιράν στην προσπάθειά του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, θα υποστεί τις συνέπειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η χώρα μας δεν θα ανεχτεί να είναι όμηρος μιας πυρηνικής απειλής".

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Παρότι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα επανέλθουν κυρώσεις για τους επόμενους έξι μήνες, εντούτοις ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα.