Log in
A+ A A-

Επικίνδυνα τα παιχνίδια των “Φρουρών” με το USS Stennis (CVN-74)

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS John C. Stennis (CVN-74) στον Κόλπο αφού με την άφιξη του πλοίου στα στενά του Ορμούζ το ναυτικό τμήμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ 30 ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης παρακολουθούν στενά το αεροπλανοφόρο κατά την πορεία του προς το Μπαχρέιν πλέοντας σε μικρή απόσταση από το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν.

Μάλιστα κάποιο από αυτά εκτόξευσαν μη κατευθυνόμενες ρουκέτες των 107 χλστ σε σχετικά μακρινή απόσταση από το USS John C. Stennis (CVN-74), ενώ ακόμη ένα ταχύπλοο εκτόξευσε ένα εμπορικής προέλευσης drone το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κινηματογράφηση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Η είσοδος του USS John C. Stennis (CVN-74) στον Κόλπο είναι η πρώτη που γίνεται μετά την απόφαση του Προέδρου Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η περιοδική παρουσία αμερικανικών πλοίων αποτελεί μια πάγια πρακτική των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από την βάση του στο Μπαχρέιν αφού στόχος των αμερικανικών κυβερνήσεων είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή από όπου η παγκόσμια αγορά προμηθεύεται το 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου.