Log in
A+ A A-

Πώς πήρε το όνομά της η Αστόρια;

Η περιοχή της Αστόρια της Νέας Υόρκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό των ΗΠΑ.  Για την ακρίβεια, έχει ταυτιστεί απόλυτα, καθώς, ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν πολλά για την κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν ακούσει ότι "οι πιο πολλοί Έλληνες βρίσκονται στην Αστόρια".

Πώς όμως πήρε το όνομα που έχει σήμερα και γιατί ονομάζεται Αστόρια; Η Ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρόσωπο από το οποίο πήρε το όνομά της, ο John Jacob Astor, σπανίως επισκεπτόταν την περιοχή.

Η Αστόρια άρχισε να οικοδομείται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν χτίστηκαν τα πρώτα σπίτια μεταξύ των 12 και 14 Streets, σε μια περιοχή που έμεινε γνωστή ως Astoria Village ή Old Astoria, όπως την αποκαλούν οι νεότεροι.  Όμως, το όνομά της εκείνη την περίοδο ήταν διαφορετικό: Ονομαζόταν Hallet's Cove, βασισμένη στον μεγαλογαιοκτήμονα William Hallett, που είχε μετακομίσει στην περιοχή το 1659, με την σύζυγό του, Elizabeth Fones.  Το "Hallet's Cove", αρχικά, δεν είχε τον εμπορικό και κοινωνικό ρόλο που έχει σήμερα, αλλά αποτελούσε μια περιοχή στην οποία είχαν σπίτια οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες και παράγοντες που διέμεναν στο Μανχάταν.

Κοντά στα μέσα του 19ου αιώνα, ήρθε η ώρα της... αλλαγής, όταν αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε Αστόρια, για χάρη του επιχειρηματία πλουσιότερου, τότε, ανθρώπου στην Αμερική: Του John Jacob Astor.  Η μετονομασία αποφασίστηκε όταν ο Astor δεσμεύτηκε να ρίξει στην αγορά της Astoria το ποσό των 2000 δολαρίων.  Τελικώς, αποδείχθηκε ασυνεπής, αφού δαπάνησε μόλις 500 δολάρια.  Παρόλα αυτά, οι υποστηρικτές του κατάφεραν να επιτύχουν τη μετονομασία της περιοχής σε "Αστόρια", έστω κι αν, όπως προαναφέρθηκε, ο Astor δεν καταδέχτηκε να... πατήσει το πόδι του.