Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ασχολείται πολύ με την Τουρκία

Featured ΗΠΑ: Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ασχολείται πολύ με την Τουρκία

Ενισχυμένοι από την ετήσια αξιολόγηση απειλών για το 2019, που συνέγραψε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (National Intelligence -DNI), που προειδοποίησε για τον κίνδυνο που δημιουργεί η κακή σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γερουσιαστές προέτρεψαν να αναληφθεί δράση για την αποτροπή μιας βαθύτερης ρήξης με την σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο UPI.

Η ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ξεχώρισε την Τουρκία ως μία χώρα που απομακρύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την για τον «αυξανόμενο αυταρχισμό» των ηγετών της. Το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε διάσταση, σε μεγάλο βαθμό, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι ΗΠΑ τη βοήθεια προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία. Είναι ένα «σημείο αμφισβήτησης» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας υπό το φως της ανακοίνωσης του κ. Τραμπ, τον Δεκέμβριο, ότι σχεδιάζει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Είναι αβέβαιο, αυτή τη στιγμή, πως ο κ. Τραμπ θα προσεγγίσει την Τουρκία, που έχει γίνει πιο φιλική με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι ένα σημαντικό πλαίσιο για τις ανακοινώσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, δήλωσε στο UPI ο Μπουλέντ Αλιριζά, διευθυντής της τουρκικής διεύθυνσης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

«Είναι σαν ένας κακός γάμος», δήλωσε ο Αλιριζά αναφερόμενος στη αμερικανοτουρκικές σχέσεις. “Πόσο περισσότερο άγχος μπορεί να αντέξει αυτή η σχέση πριν να σπάσει; Δεν νομίζω ότι η διάσπαση επίκειται, αλλά τα ζητήματα επεκτείνονται και τα ζητήματα που βρίσκονται στον κατάλογο διευρύνονται”. Ο επικεφαλής της DNI, Dan Coats δήλωσε στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών ότι η μακρόχρονη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «σημαντική αλλά όχι αποφασιστική» για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η ετήσια αξιολόγηση απειλών «δακτυλοδείχνει» την Τουρκία ακόμη πιο έντονα, σημειώνοντας: “Ο αυξανόμενος αυταρχισμός των ηγετών της Τουρκίας” έχει κάνει την Άγκυρα “πιο πρόθυμη να αμφισβητήσει τους περιφερειακούς στόχους των ΗΠΑ”. Αν και η αξιολόγηση των απειλών της DNI κατά το περασμένο έτος δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την «πολωτική ρητορική» του Ερντογάν και την επίδρασή του στις διμερείς σχέσεις, η εκτίμηση απειλών του 2019 είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή των μυστικών υπηρεσιών προς έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ.