Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Όλοι πάνε... Super Bowl

Μετά από μήνες προετοιμασίας και μια γιορτινή εβδομάδα, η μεγάλη ημέρα για τους φίλους του Αμερικανικού Football έφτασε καθώς, σε λίγες ώρες, στο Met Life Stadium του New Jersey, θα διεξαχθεί το απόλυτο αθλητικό event της χώρας: Ο τελικός του NFL ή απλά το Super Bowl.

Αντίπαλοι είναι οι Denver Broncos και οι Seattle Seahawks, οι παίκτες και το προπονητικό τιμ των οποίων προσπαθουν εδώ και λίγες ημέρες να συγκεντρωθούν στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του τελικού, προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.  Για την ακρίβεια, ίσως είναι και οι μοναδικοί που δεν μπορούν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο πέρα από τις δυο πλευρές του γηπέδου, αφού ο τελικός, εξ ορισμού, δεν έχει τόσο τον χαρακτήρα αθλητικού γεγονότος όσο ενός υπερθεάματος, με πολλά χάπενινγκ, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και, για λίγες ώρες, έναν αγώνα φούτμπολ.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα και θα είναι ο πρώτος, μετά από πολλά χρόνια, που θα διεξαχθεί με εχθρό τις καιρικές συνθήκες.  Αυτή ήταν και η βασική αναστολή για την διοργανώτρια Αρχή, όταν αποφάσιζε να στείλει τον μεγάλο αγώνα στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ, η οποία, όπως και η Νέα Υόρκη, "χτυπούνται και δέρνονται" από τον βαρύ χειμώνα.  Πολλώ δε μάλλον φέτος, όταν και οι θερμοκρασίες αγγίζουν επίπεδα... Ανταρκτικής.

Για το θέμα καιρού, βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι επικρατεί ανακούφιση, αφού ο... καλός θεούλης έκανε την χάρη στους ιθύνοντες της NFL και απέτρεψε νέα επέλαση του χιονιά, που θα προκαλούσε προβλήματα της τελευταίας στιγμής.  Για την ακρίβεια, βέβαια, αυτό συνέβη στις λεπτομέρειες, αφού τις προσεχείς ώρες το χιόνι αναμένεται να επιστρέψει.  Σε κάθε περίπτωση, οι διοργανωτές θα μοιράζουν στους θεατές ειδικά σετ με αναμνηστικά σκουφάκια, γάντια και κασκόλ, προκειμένου να μην... παγώσουν ζώντας τις ξεχωριστές στιγμές του τελικού.  Για όσο, φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να τους βοηθήσει.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία όλων δεν ήταν τόσο ο καιρός ή το αγωνιστικό κομμάτι όσο το θέμα της ασφάλειας.  Με δεδομένο ότι η Νέα Υόρκη θεωρείται ένας μόνιμος στόχος για τους απανταχού τρομοκράτες - ειδικά όταν φιλοξενεί ένα τέτοιο event - τα μέτρα της Αστυνομίας εντάθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και, αρχικά, επικεντρώθηκαν στα μέσα μεταφοράς.

Στο αεροδρόμιο του Newark επιστρατεύθηκαν, από το Σάββατο, δεκάδες ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι οι οποίοι ελέγχουν εντατικά οτιδήποτε... κινείται και έχει σχέση με το SuperBowl.  Παράλληλα, η TSA εγκατέστησε ειδικά "αόρατα" μηχανήματα ασφαλείας στο La Guardia Airport, εξαιτίας του συνωστισμού των επιβατών.  Επίσης, στον σταθμό Penn Station της Νέας Υόρκης (τον σταθμό των προαστιακών που βρίσκεται δίπλα από το Madisson Square Garden) και στο Secaucus Junction του New Jersey, τοποθετήθηκαν υπάλληλοι ασφαλείας αεροδρομίων για να ελέγχουν... ό,τι κινείται από και προς το Met Life Stadium.

Για τις τιμές των εισιτηρίων;  Όποιος σκέφτηκε την τελευταία στιγμή να παρακολουθήσει τον αγώνα, θα πρέπει να πληρώσει σχετικά ακριβά.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 11 το πρωί, πωλούνταν στο διαδίκτυο πακέτα 4 εισιτηρίων στην... προνομιακή τιμή των 9000 δολαρίων.  Με άλλα λόγια, καλύτερα στο σπίτι ή στο μπαρ.