Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Oakland: Κύκλος αίματος στους δρόμους της πόλης - Μάνα έχασε τα δυο της παιδιά μέσα σε 20 μέρες

Μια δολοφονία κάθε τέσσερις ημέρες που, τις περισσότερες φορές, αφορά μέλη συμμοριών ανηλίκων.  Η σοκαριστική αυτή έκφραση των αριθμών αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια.  Εκεί που οι πυροβολισμοί στους δρόμους είναι στην ημερήσια διάταξη και εάν κάποιος δικός σου αργήσει να έρθει το βράδυ, δεν ξέρεις εάν θα γυρίσει ζωντανός.  Διαβάστε την ιστορία μιας μητέρας, που μέσα σε είκοσι μέρες είδε τα δυο της παιδιά να πέφτουν νεκρά από σφαίρες αγνώστων.

"Πώς λέτε να νοιώθω έχοντας θάψει και τα δυο παιδιά μου;", ρωτάει με τρεμάμενη φωνή, απευθυνόμενη στον δημοσιογράφο του CNN, η Dinyal New.  Τα δυο της παιδιά, ο Lee και ο Lamar, έπεσαν νεκρά από σφαίρες αγνώστων στους δρόμους του Oakland, με διαφορά 19 ημερών το καθένα.  Έτσι, κι ενώ το σοκ της απώλειας του νεότερου γιου της ήταν ακόμη νωπό, κλήθηκε, μετά από λίγες ημέρες, να αποχαιρετήσει και τον μεγαλύτερο, ακούγοντας τους ίδιους ύμνους και τα ίδια λόγια από τον ίδιο ακριβώς πάστορα.  Ο εφιάλτης που κατέστρεψε την ζωή της, έδωσε την χαριστική βολή του.

O Lee ήταν ο μικρότερος γιος της.  Η γειτονιά δεν είχε να πει κακά λόγια για αυτόν.  Ήταν μόλις 13 ετών.  Λένε πως δεν ήταν μέλος κάποιας συμμορίας.  Ασχολούταν κυρίως με τα videogames και ένα μουσικό συγκρότημα που είχε με φίλους του.  Παρόλα αυτά, όμως, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, δεν κατάφερε να φτάσει ζωντανός.  Ένας άγνωστος τον τραυμάτισε στον δρόμο και τον "γάζωσε" με 28 σφαίρες.  Ο 13χρονος έπεσε νεκρός.

"Ήταν 13 χρονών!  Ήταν μικρό παιδί!", μονολογεί η μητέρα του.

Η Dinyal New μεγάλωνε τα παιδιά της μόνη της.  Θεωρούσε πως, παρά την "ζούγκλα" στην οποία διέμενε, δεν θα είχε προβλήματα.  Άλλωστε, δεν είχε ακουστεί κάτι κακό για τα παιδιά της.  Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Lamar, ήταν αχώριστος με τον Lee.  Άλλωστε, αν και είχαν φτάσει σε μια ηλικία, εξακολουθούσαν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.  Μετά τον θάνατο του Lee, ο Lamar ήταν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.  Δυστυχώς, περίπου είκοσι ημέρες αργότερα, ακολούθησε τον δρόμο του αδερφού του.

"Όταν σκότωσαν τον Lee, άρχισα να φοβάμαι για τον Lamar.  Ο Lee δεν είχε εμπλακεί σε καμία συμμορία.  Φοβήθηκα μήπως η δολοφονία του ήταν προειδοποίηση για τον Lamar", εξιστορεί η μητέρα, η οποία προσπάθησε να πείσει τον μεγαλύτερο γιο της να εγκαταλείψει το Oakland.  Αυτός όμως δεν την άκουσε.

"Τρεις μέρες μετά την κηδεία του Lee, έστειλα τον Lamar να μου πληρώσει τον λογαριασμό του κινητού.  Λίγο αργότερα, με πήραν τηλέφωνο κάποιοι φίλοι του.  Μου είπαν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί.  Πως κάτι είχε συμβεί.  Βγήκα έξω και είδα το αυτοκίνητο του Lamar γεμάτο τρύπες.  Προσπάθησα να τον καλέσω στο τηλέφωνο, αλλά δεν απαντούσε.  Μέσα μου ήξερα ότι τον είχαν σκοτώσει", συνεχίζει η χαροκαμμένη μητέρα.

Τα παιδιά της, όμως, δεν είναι τα μοναδικά που είχαν τραγικό τέλος στο "γκέτο" του Oakland.  Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός Αστυνομικός Διευθυντής έριξε τον αριθμό των ανθρωποκτονιών κατά 28%, δεν σημαίνει ότι εξάρθρωσε την εγκληματικότητα.  Κι αν οι 90 νεκροί του 2013 είναι λιγότεροι από τους 131 του 2012 - την πρώτη μείωση μετά το 2004 - παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός.

Πολλώ δε μάλλον για την μητέρα των δυο παιδιών, η οποία, σίγουρα, ακόμη κι αν διαβάσει μειωμένα στατιστικά σε ένα χρόνο, θα ξέρει ότι ανάμεσα στα - λιγότερα - θύματα ήταν τα παιδιά της.