Log in
A+ A A-

Ράγισαν καρδιές στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου και η Νέα Υόρκη δεν ξέχασε, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη μεγαλοπρεπή τελετή στον χώρο του Ground Zero.  Συγκίνηση και δάκρυα κατά την ανάγνωση των ονομάτων.

 

Το ρολόι σημάδευε τις 8:46 το πρωί, όταν ένα αεροπλάνο έπεφτε ξαφνικά επάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.  Η εικόνα καταγράφηκε τυχαία από τον φακό ενός τουρίστα, που βρισκόταν κοντά στο σημείο.  Είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό από τις πρώτες στιγμές της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία, στα μάτια όλων, έμοιαζε με ατύχημα.  Πέριξ του χώρου των Διδύμων Πύργων συγκεντρώθηκε μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, εικονολήπτες αλλά και ένα πλήθος ανθρώπων που αγωνιούσε για το τι συνέβαινε.  Κάτι λιγότερο από δυο ώρες αργότερα, σε ζωντανή μετάδοση, ένα δεύτερο αεροπλάνο χτυπάει το Νότιο Πύργο.  Άπαντες αντιλαμβάνονται πια ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της πόλης, ενώ διαδίδεται και η είδηση ότι δυο αεροπλάνα καταρρίφθηκαν σε Πενσυλβάνια και Πεντάγωνο.  Με την υφήλιο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, τα δυο κτίρια - σύμβολα της Νέας Υόρκης καταρρέουν και γίνονται στάχτη, παίρνοντας μαζί τους 3000 ανθρώπους.

Από τότε πέρασαν 12 χρόνια.  Τα πατήματα των Δίδυμων Πύργων έχουν μετατραπεί σε συντριβάνια - μνημεία, ο χώρος του παλιού Κέντρου Εμπορίου  έχει αφιερωθεί στους νεκρούς ενώ υπάρχει και το Μουσείο απὀ ό,τι θυμίζει την ημέρα "που άλλαξε την ανθρωπότητα".  Λίγα μέτρα πιο δίπλα, αναγείρεται το νέο κτιριακό συγκρότημα, με τον "Πύργο της Ελευθερίας" να προορίζεται, πλέον, ως η απόδειξη ότι η "Αμερική έμεινε όρθια".  Για τους συγγενείς των θυμάτων, όμως, ο χρόνος πάντα γυρίζει πίσω.

"Να ξέρεις ότι μας λείπεις και σε αγαπάμε" - "Ξέρω ότι είσαι ψηλά και μας βλέπεις" - "Δεν πρόλαβα να σε γνωρίσω, αλλά γνωρίζω ότι ήσουν σπουδαίος άνθρωπος", είναι μερικές από τις ατάκες που ακούστηκαν και φέτος από τους ανθρώπους εκείνων που χάθηκαν αναπάντεχα μέσα στα συντρίμμια.  Η συγκινητική τελετή, που ξεκινά με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και συνεχίζεται με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών, πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.  Ποιος, άραγε, μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη εκείνη την ημέρα;

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς τόνισαν ότι οι εκδηλώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, ενώ για μια ακόμη φορά εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η 11η Σεπτεμβρίου πρέπει να καθιερωθεί ως εθνική αργία.