Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Μήνυμα Ομπάμα στο Κογκρέσσο για τα έργα υποδομής

Στην ανάγκη ενίσχυσης των έργων μεταφορών και υποδομής στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στην περιοχή του Hudson River, με αφορμή την επικείμενη ανακατασκευή της γέφυρας Tappan Zee.

Ο κ. Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μένουν πίσω στον τομέα των Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και η Κίνα έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα σε ανάλογα έργα.

"Τα τελευταία 50 χρόνια, η επένδυσή μας στα έργα υποδομής για τις μεταφορές έχει πέσει κατά 50%.  Γνωρίζετε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;  Οι Ευρωπαίοι κάνουν τις διπλάσιες επενδύσεις από εμάς και οι Κινέζοι τετραπλάσιες!", ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα, που, αμέσως μετά, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στις σχετικές εγκαταστάσεις.

"Μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε πιο καλές υποδομές.  Έχουμε λιμάνια που δεν μπορούν να δεχτούν τη νέα γενιά των πλοίων.  Έχουμε περισσότερες από 100.000 γέφυρες που είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας για να πάρουν το... Medicare.  Έχουμε τόσους φθαρμένους σωλήνες που χάνουν δισεκατομμύρια γαλόνια πόσιμου νερού κάθε μέρα.  Οι μισοί κάτοικοι της χώρας δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Όσο για τα ορισμένα αεροδρόμιά μας, καλύτερα να μην το συζητήσουμε", είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ίδιου και του επιτελείου του για να ξεκινήσει η κατασκευή της Γέφυρας που θα αντικαταστήσει την Tappan Zee και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια για να επισπευθούν άλλα 11 ανάλογα έργα στην Βοστώνη, το Σηάτλ και άλλες πόλεις.

Η Γέφυρα Tappan Zee παραδόθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το 1955.  Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ήταν "παλιά και τώρα πια μη ασφαλής".  Ο προϋπολογισμός για την ανακατασκευή της έχει υπολογιστεί στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Πρόεδρος έστειλε μήνυμα στο Κογκρέσσο προκειμένου να ενισχύσει την Ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για έργα υποδομής.

"Η ανοικοδόμηση της Αμερικής δεν πρέπει να είναι...επαναστατικό αίτημα", καταλήγει ο κ. Ομπάμα.