Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Η τηλεοπτική επανάσταση απέτυχε!

Η επανάσταση της τηλεόρασης στις ΗΠΑ απέτυχε. Προς το παρόν τουλάχιστον. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι παρά η φυσική συνέπεια της απόφασης του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στην δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ των τηλεοπτικών δικτύων εθνικής εμβέλειας (NBC, FOX, ABC, PBS, CBS) και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών τηλεόρασης - ίντερνετ Aereo, η οποία έληξε υπέρ των πρώτων και έβαλε "φρένο" στην δυνατότητα αναπαραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στο διαδίκτυο με πολύ χαμηλό κόστος.

Ειδικότερα, η Aereο είναι μια σχετικά νέα εταιρεία η οποία, με μια συμβολική συνδρομή, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί μέσω υπολογιστή, tablet και smartphone τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα σε on demand μετάδοση, αλλά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα με μικρή χρονική καθυστέρηση. Για την δραστηριότητα αυτή, η Aereo αποσπούσε το σήμα μέσω ενός ειδικού δέκτη, το οποίο στην συνέχεια γραφόταν σε σκληρό δίσκο και μεταδιδόταν στο ίντερνετ με την τεχνολογία streaming. Παρά το γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζήτησαν αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα των εκπομπών, η Aereo ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να τα πληρώσει, λόγω της ιδιομορφίας της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε. Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα η Aereo να κερδίζει όλο και περισσότερους συνδρομητές για λιγότερο από 10 δολάρια το μήνα, που, στο μεταξύ, πολλοί από αυτούς διέκοπταν τα συμβόλαια με τον πάροχο της καλωδιακής τους!

Τελικώς, το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε την προσφυγή υπέρ των καναλιών με ψήφους 6 - 3. Σε περίπτωση που η ακροαματική διαδικασία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου για την λειτουργία και άλλων εταιρειών τύπου Aereo, που θα άλλαζαν την τηλεοπτική αγορά στις ΗΠΑ - και σταδιακά σε ολόκληρο τον κόσμο - για πάντα, αφού ουσιαστικά θα έβαζαν την προσιτή διαδικτυακή μετάδοση των εκπομπών σε πλεονεκτική θέση έναντι των καλωδιακών παρόχων, προκαλώντας... εγκεφαλικά σε μεγάλες εταιρείες αλλά και στα ίδια τα τηλεοπτικά δίκτυα.

"Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το 'κάτι με κόστος τίποτα' δεν έχει θέση στην Αμερικανική αγορά. Αν θέλουν να προβάλουν την δουλειά τόσων ανθρώπων, θα πρέπει να πληρώσουν", δήλωσε ο νομικός σύμβουλος των καναλιών.

Από την πλευρά της, η Aereo, η οποία εκπέμπει προγράμματα δικτύων 11 πόλεων - μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη - εξέφρασε την απογοήτευσή της, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποια θα είναι η άμεση επίπτωση της απόφασης στην παροχή των υπηρεσιών της.