Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Διχάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίσσονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις πωλήσεις, την ίδια στιγμή που Βουλευτές του Κογκρέσσου αλλά και φορείς της Υγείας ζητούν να μπουν περιορισμοί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συμβατικά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τους New York Times, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα 7000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μήνα καθιερώνονται άλλες 250, είτε πρόκειται για πρωτότυπες είτε για πανομοιότυπες με ήδη υπάρχουσες. Το γεγονός αυτό έχει σκορπίσει ανησυχία στους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που μάχονται κατά του καπνίσματος, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποκτώντας μια πιο ευχάριστη γεύση, γίνεται ελκυστικό και στις νεότερες ηλικίες, ενώ ουσιαστικά απενοχοποιεί και πάλι το κάπνισμα, αποτελώντας μια εμπορική μετεξέλιξη του παλαιού τσιγάρου.

Μάλιστα, η ίδια πλευρά τονίζει πως όταν, το 2009, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τσιγάρων με διαφορετικές γεύσεις πλην της μέντας, είχε γίνει με το σκεπτικό πως δεν πρέπει το τσιγάρο ως γεύση να γίνει «φιλικό» για τους ανήλικους. Πλέον, όμως, το σαφώς πιο «εξευγενισμένο» ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύσεις όπως μπανάνα και άλλες, αποτελεί ένα προϊόν πιο προσεγγίσμο για αυτές τις ηλικίες.

Στην αντίπερα όχθη, εκπρόσωποι καπνοβιομηχανιών απάντησαν ότι, για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση κεράσι έχουν καπνιστές με μέσο όρο ηλικίας 40 ετών, ενώ υποστηρίζουν ότι ένα απολαυστικό ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφαλίζει ότι ο καπνιστής, που το χρησιμοποιεί για να απεξαρτηθεί, δεν θα επιστρέψει στο συμβατικό τσιγάρο.

Πάντως, όπως προσθέτουν οι New York Times, οι καπνοβιομηχανίες στηρίζουν πολλά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός της εξαγοράς της εταιρείας Lorillard από την Reynolds American, με αμφότερες να έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην διακίνηση του εν λόγω προϊόντος.