Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Εσωτερική έρευνα στο NYPD για τον θάνατο ασθματικού κατά την προσπάθεια σύλληψής του

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί ο θάνατος ενός 43χρονου, πατέρα έξι παιδιών, ο οποίος υπέστη κρίση άσθματος κατά την βίαιη προσπάθεια των Αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν.  Υπηρεσιακή έρευνα διέταξε το NYPD, παρέμβαση ντε Μπλάσιο.

Οι σκηνές του βίντεο είναι συγκλονιστικές.  Ένας άνδρας βάρους 183 κιλών βρίσκεται στο στόχαστρο της Αστυνομίας.  Όπως προκύπτει, θέλουν να τον ελέγξουν για διακίνηση αφορολόγητων τσιγάρων.  Ο ίδιος δεν πειθαρχεί στις εντολές τους και διαμαρτύρεται για την επιμονή τους.  Όταν τον πλησιάζουν για να τον ακινητοποιήσουν, απαιτεί να μην τον αγγίζουν.  Τότε, ένας αστυνομικός έρχεται από πίσω και των πιάνει από το λαιμό.  "Δεν μπορώ να αναπνεύσω", φωνάζει, όμως οι Αστυνομικοί επιμένουν και τον σωριάζουν στο έδαφος.  Λίγο αργότερα, η εικόνα τον παρουσιάζει αναίσθητο.  Όπως προέκυψε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από καρδιακή ανακοπή.


Man dies after NYPD puts him in chokehold by dm_518cf56329bd4

Επρόκειτο για τον Έρικ Γκάρνερ, 43 ετών και πατέρα έξι παιδιών, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε έντονη κοινωνική κατακραυγεί αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.  Ήδη, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, ακύρωσε τις διακοπές του, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την εσωτερική διοικητική διαδικασία.  Μάλιστα, εξέφρασε την συμπαράστασή του στην οικογένεια του 43χρονου.

"Είναι μια φρικτή τραγωδία αυτό που συνέβη χθες, μια φρικτή τραγωδία που δεν θα πρέπει να βιώσει καμία οικογένεια", τόνισε, σύμφωνα με το CBS, ο κ. Ντε Μπλάσιο, που δεν έκρυψε ότι ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις εικόνες του βίντεο.

"Απαγορεύεται από το NYPD να πιάνεις κάποιον από το λαιμό σαν να θες να τον πνίξεις", δήλωσε ο Διοικητής του NYPD, Bill Bratton, "αδειάζοντας" τον αστυνομικό που ακινητοποίησε τον Garner, για τον οποίο οι συνέπειες αναμένεται να είναι άμεσες και σοβαρές.

Στην αντίπερα όχθη, η Αστυνομία τονίζει ότι ο Garner είχε απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν, με 30 συνολικά συλλήψεις, κυρίως για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.  Όμως, παρά την όποια σωματική του διάπλαση, κατά την μοιραία επιχείρηση σύλληψης δεν οπλοφορούσε, με αποτέλεσμα ν μην δικαιολογείται ο υπερβάλοντας ζήλος των Αστυνομικών, που, τελικά, είχε τραγικό αποτέλεσμα.

Στην μνήμη του Garner προγραμματίστηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με την κοινωνία του Staten Island κυριολεκτικά να "βράζει" και να απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων Αστυνομικών.