Log in
A+ A A-

Οι Ορθόδοξοι του Λας Βέγκας (Video)

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα με το Λας Βέγκας;  Κι όμως, πέρα από την έμφυτη τάση των Ελλήνων στον τζόγο, υπάρχει κι άλλο ένα κοινό στοιχείο: Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της λαμπερής πόλης των καζίνο και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας χριστιανικής ενορίας: Τακτικές Θείες Λειτουργίες, ελληνικό σχολείο και ένα ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος για 42η φορά!

"Παρότι η ύπαρξη μιας μεγάλης και δυναμικής Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στην αποκαλούμενη 'πόλη της αμαρτίας' μοιάζει με... ανωμαλία, εμείς βλέπουμε τους εαυτούς μας ως το 'φως στο σκοτάδι': Δεν μιλάμε βέβαια για τα λαμπερά φώτα του Λας Βέγκας, αλλά για το Φως του Κυρίου και Σωτήρος ημών, Ιησού Χριστού".  Με αυτά τα λόγια ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Λας Βέγκας, π. Ιωάννης Χόνδρος, δίνει το στίγμα της δραστηριότητας της Ενορίας, η οποία βρίσκεται εκεί που ελάχιστοι θα πίστευαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ίχνος ελληνορθόδοξης παράδοσης.

Σε μια πόλη, λοιπόν, που "ό,τι γίνεται εκεί, μένει εκεί", που πραγματοποιούνται γάμοι της μιας βραδιάς οι οποίοι δεν έχουν ισχύ σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη, υπάρχει μια Εκκλησία στην οποία τελούνται χριστιανικά τελετουργικά, γάμοι, βαφτίσεις και άλλα μυστήρια, με τους ενορίτες να διατηρούν τις παραδόσεις στο κατεξοχήν μέρος του πλανήτη που μπορεί να σε... παρασύρει σε άλλες καταστάσεις.

Έτσι, στο δυναμικό της Ενορίας του Άγιου Ιωάννη υπάρχουν τμήματα που ενδεχομένως να λείπουν ακόμη και από τις - πιο τυπικές στην παράδοση - ενορίες στην Ελλάδα: ομάδες ψαλτών ενηλίκων, ομάδες ψαλτών ανηλίκων, παραδοσιακά χορευτικά ή ακόμη και... Τμήμα Μυροφόρων, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως νεαρά κορίτσια, τα οποία δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ασφαλώς, υπάρχει και το ετήσιο Φεστιβάλ, αφιερωμένο κυρίως στο ελληνικό φαγητό, το οποίο προσελκύει τόσο Έλληνες όσο και ξένους κατοίκους του Λας Βέγκας.

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, παζάρι και, ασφαλώς, ελληνικά εδέσματα.

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του Ελληνικού Φεστιβάλ σε τηλεοπτικό σταθμό: