Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη - Βίντεο: Το ρεπορτάζ από την θεμελίωση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

«Σάρκα και οστά» έλαβε από το Σάββατο ο μεγάλος στόχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και σύσσωμης της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ, με την θεμελίωση του νέου παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν». Συγκίνηση για τους συγγενείς των θυμάτων. Διαβάστε λεπτομέρειες και δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του New Greek TV.

Η εκδήλωση ήταν συμβολική, όμως παράλληλα και απόλυτα ουσιαστική. Άλλωστε, αποτελούσε το επιστέγασμα μιας απτής πραγματικότητας: Το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν θεμελιώνεται και ανοικοδομείται! Ένα όνειρο ετών για την Ορθοδοξία – το οποίο, προς στιγμήν, έδειχνε να ξεμακραίνει – μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με το έδαφος να καθαγιάζεται σε μια συγκινητική τελετή, με υψηλά ιστάμενους προσκεκλημένους.

«Θα έχουμε ένα μνημείο υψηλής πολιτισμικής, καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Παράλληλα, όμως, θα έχουμε έναν χώρο λατρείας και ένα σύμβολο της Βασιλείας και της Αλήθειας του Θεού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, θέλοντας να τονίσει ότι το νέο παρεκκλήσι δεν θα είναι απλώς μια «Ορθόδοξη Ενορία», όπως ενδεχομένως είχε ξεκινήσει το 1916, αλλά ένας χώρος με ευρύτερη σημασία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ακόμη και θρησκευτικού δόγματος.

Εξάλλου, η υπόθεση του Αγίου Νικολάου έχει παρουσιάσει διαχρονικά μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο ξεπερνά τα όρια της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, λόγω της σύνδεσής του με τις τραγικές στιγμές της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εκδήλωση απασχόλησε την συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανικών ΜΜΕ, που βρέθηκαν στο σημείο για να καλύψουν το γεγονός.

«Δεν πρόκειται απλά για την χρηματοδότηση ενός εκκλησιαστικού κτιρίου.», εξήγησε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής για το θέμα του Αγίου Νικολάου, όταν ρωτήθηκε επίμονα για το πώς θα καλυφθεί το κόστος ανέγερσης του Ιερού Ναού.

«Είναι ένας ιερός σκοπός, που περνά στις καρδιές των ανθρώπων ότι ο κόσμος θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου. Τόσο εγώ, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, με την ηγεσία της Αρχιεπισκοπής, πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα χρήματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρουσία Καλατράβα η εκδήλωση

Ασφαλώς, ένα από τα πρόσωπα που συγκέντρωσαν τα βλέμματα ήταν και ο γνωστός Αρχιτέκτονας, Σαντιάγο Καλατράβα, που έχει συνδυάσει, μεταξύ άλλων, το όνομά του και με το γνωστό στέγαστρο που τοποθετήθηκε στο ΟΑΚΑ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δέκα χρόνια αργότερα, ο κ. Καλατράβα αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, αποκαλύπτοντας στην ομιλία του ότι εμπνεύστηκε από την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.

«Η Αγία Σοφία με ενέπνευσε, αφού την θεωρώ τον 'Πᾳρθενώνα' της Ορθοδοξίας», τόνισε ο κ. Καλατράβα, έχοντας κάνει, λίγο νωρίτερα, αναφορά στον Παρθενώνα ως αρχιτεκτονικό πρότυπο, ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί και την συμμετοχή του στον σχεδιασμό του «ολυμπιακού ονείρου» της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου ο ίδιος βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Όντως, η νέα αυτή εκκλησία θα έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Αγία Σοφία. Ένα από αυτά, είναι τα σαράντα παράθυρα στον τρούλο», εξήγησε λίγο αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που έδειξε να εκτιμά το σχέδιο του κ. Καλατράβα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια εκκλησία «στα πρότυπα του 21ου αιώνα».

Συγκίνηση για τους συγγενείς

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν ενεργά και συγγενείς των Ελληνορθόδοξων θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ασφαλώς, τον πιο ενεργό ρόλο είχε η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία ήταν και συντονίστρια της εκδήλωσης.

"Αν και είχαν περάσει αρκετά χρόνια, πάντα πίστευα ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ανοικοδομηθεί.  Όπως και να έχει όμως, η σημερινή ημέρα μου προξενεί ανακούφιση.  Ξέρω επίσης ότι ο αείμνηστος ο αδερφός μου πάντα άναβε ένα κεράκι σε αυτήν την Εκκλησία, οπότε είναι σημαντικό για εμένα να ανοίξουν αυτές οι πύλες ξανά", ανέφερε η Ανθούλα Κατσιματίδη στο New Greek TV.

Όμως, εκτός από την δική της οικογένεια, το παρών έδωσαν και άλλα πρόσωπα που έχασαν αγαπημένους τους ανθρώπους στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ένας από αυτούς ήταν ο Γιώργος Κουσούλης, ο οποίος φορούσε στον λαιμό την φωτογραφία της κόρης του, Ντανιέλας, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο, δεκαπέντε ημέρες πριν κλείσει τα 30 χρόνια της.

«Είναι βαρύ για μένα, αλλά χρόνο με τον χρόνο νοιώθω καλύτερα», είπε στο New Greek TV εμφανώς φορτισμένος ο κ. Κουσούλης, που, στην συνέχεια, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Οι συγγενείς των θυμάτων παρέδωσαν μικρά δοχεία με νερό από το συντριβάνι – μνημείο του Νότιου Πύργου, προκειμένου να αγιαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο κατά την διάρκεια του τελετουργικού.

Λόγια εκτίμησης από τους επίσημους

Όπως προαναφέρθηκε, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία υψηλά ιστάμενων προσώπων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (εκπροσωπήθηκε από την Λετίσια Τζέημς) και ο Κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο (τον εκπροσώπησε ο Διοικητής της Λιμενικής Αρχής, Πατ Φόι) παραβρέθηκαν ο πρώην κυβερνήτης, Τζορτζ Πατάκι, ο πρώην δήμαρχος, Ντέιβιντ Ντίκινς, ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο γερουσιαστής Τσάρλς Σούμερ, η βουλευτής Κάρολιν, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Ντιν Σκέλος και Μιχάλης Γιάνναρης αλλά και οι πολιτειακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Αραβέλλα Σιμωτά.

«Ήταν οι ελληνικές πόλεις - κράτη που μας έμαθαν την πίστη στην ελευθερία. Και τώρα θα είναι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία που αποτελεί τον "βράχο" της πίστης, που επιστεγάζει ό,τι έχει γίνει εδώ, στο Σημείο Μηδέν», δήλωσε ο Τζορτζ Πατάκι, ενώ ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ συμπλήρωσε πως «αυτό το παρεκκλήσι θα είναι ένα δείγμα της γενναιότητας πνεύματος που επέδειξε η πόλη μας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Έτοιμο το 2016»

Σύμφωνα με τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, η ανέγερση του παρεκκλησίου θα κοστίσει 38 εκατομμύρια δολάρια, με το νέο ναό να είναι χωρητικότητας μέχρι και 150 ατόμων. Όπως τονίζεται, η χρηματοδότηση της ανακατασκευής προέρχεται από διάφορες πηγές και φορείς, με μικροδωρητές αλλά και μεγαλύτερους χρηματοδότες από ολόκληρο τον κόσμο.

Άπαντες, έδωσαν υπόσχεση ελπίδας να βρίσκονται εκεί και μέσα στο 2016, όταν, βάσει του χρονοδιαγράμματος, ο φάρος της Ορθοδοξίας στο Σημείου Μηδέν θα φωτίσει ξανά.