Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Συγκίνηση και ενθουσιασμός στην εκδήλωση του ελληνικού μπάσκετ

«Αυτή η πλακέτα είναι το λιγότερο που παίρνω μαζί μου από εδώ. Μόνο χαρά και συγκίνηση μπορώ να νοιώσω για όλη αυτήν την υποδοχή που μου επιφυλάχθηκε». Με αυτά τα λόγια, ο Έλληνας άσος των Χιούστον Ρόκετς, Κώστας Παπανικολάου, εξέφρασε τα έντονα συναισθήματά του αμέσως μετά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας από την πρόεδρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των Σακραμέντο Κινγκς, Ματίνα Κολοκοτρώνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

«Είναι μια σπάνια ευκαιρία για εμάς να βρισκόμαστε σε έναν χώρο με τόσους πολλούς Έλληνες. Ίσως σε κάποιους να μην φαντάζει σημαντικό, όμως είναι πολύ μεγάλο πράγμα για εμάς να εισπράττουμε αυτήν την αγάπη», συνέχισε ο Κώστας Παπανικολάου.

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν ο ένας από τους τέσσερις Έλληνες καλαθοσφαιριστές που αγωνίζεται στο NBA ο οποίος κατάφερε να δώσει το παρών στο Γενικό Προξενείο. Οι άλλοι τρεις, Κώστας Κουφός, Νικ Καλάθης και Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν δικαιολογημένα απόντες, με τον τελευταίο να απουσιάζει τελικά την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, λόγω της αγωνιστικής προετοιμασίας του για τον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game.

group vraveia

Όμως, οι – επιλεγμένοι – προσκεκλημένοι που έδωσαν το παρών, αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω, αφού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά διαχρονικές δόξες του ελληνικού και Παγκοσμίου Μπάσκετ: τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος διατελεί σήμερα Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΚ, τον Ομοσπονδιακό Τεχνικό, Φώτη Κατσικάρη, τον Υπεύθυνο Εθνικών Ομάδων, Νίκο Φιλίππου αλλά και τον άλλοτε αστέρα του ΠΑΟΚ και του Σακραμέντο Κινγκς, Πέτζα Στογιάκοβιτς.

fas peja

«Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου 'Ελληναρά'. Μόνο... φουστανέλα δεν φοράω! Εννοώ με αυτό, ότι είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πιστεύω πολύ στον Έλληνα παίκτη. Θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα με αυτό που πιστεύουμε όλοι: Ότι ο Έλληνας, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται και σε όποιον τομέα κι αν απασχολείται, διαπρέπει. Το νοιώθω περισσότερο από την στιγμή που ανέλαβα προπονητής της Εθνικής Μπάσκετ», ανέφερε ο κ. Κατσικάρης.

Εκτός από τους τέσσερις NBAers, η ΕΟΚ βράβευσε, μεταξύ άλλων, και τον γνωστό «Μπάρμπα Γιάννη» του ελληνικού μπάσκετ, τον ομογενή επιχειρηματία Γιάννη Κωστάλα, ο οποίος έχει να επιδείξει γενναιόδωρη και πολύπλευρη προσφορά στο άθλημα, δηλώνοντας παρόν ακόμη και σε δύσκολες εποχές. Μάλιστα, κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, όταν απηύθυνε χαιρετισμό και ξετύλιξε μια προς μια τις αναμνήσεις του από τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ.

Επιπλέον, τιμητική πλακέτα έλαβαν ο Γενικός Πρόξενος Ελλάδος, Γιώργος Ηλιόπουλος, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, για την έμφαση που δίνει στα πρωταθλήματα μπάσκετ (την παρέλαβε ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου, Σταύρος Παπαγερμανός) και το New Greek TV (την παρέλαβε η Πρόεδρος του Δ.Σ., Γιάννα Νταρίλη) για την συνεισφορά του στην οργάνωση της εκδήλωσης.

«Για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, θα θυμίσω μια φράση του Νίκου Γκάλη: Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία μέχρι την επόμενη», τόνισε ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος προανήγγειλε την δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος θα αποτελέσει «μηχανισμό υποστήριξης» για τους Έλληνες αθλητές των Αμερικανικών Κολλεγίων.

fasoulas milaei

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπρόσωποι των συνδέσμων Νέας Υόρκης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι Ελληνοαμερικανοί παρουσιαστές του δικτύου FOX NEWS, Έρνι Ανάστος και Νικόλ Πεταλίδου, το στέλεχος των Μπρούκλιν Νετς, Άμπνερ Νιούφελντ, Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, την ομογένεια και τις ΗΠΑ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γιάννα Νταρίλη.