Log in
A+ A A-

Η ανώμαλη προσγείωση της SkyGreece - Παραίτηση Αλεξανδρή και φόβοι για... χειρότερα

Σε μια άνευ προηγουμένου ομηρία βρίσκονται οι επιβάτες των τελευταίων προγραμματισμένων υπερατλαντικών πτήσεων της SkyGreece, καθώς οι υπεύθυνοι της Ελληνοκαναδικής αεροπορικής εταιρείας... εξαφανίστηκαν μετά τις τελευταίες ακυρώσεις.  Παραιτήθηκε ο π. Νικόλαος Αλεξανδρής, φήμες ακόμη και για αίτηση χρεωκοπίας!

Πριν από μερικούς μήνες, η επικείμενη έναρξη απευθείας υπερατλαντικών πτήσεων από την SkyGreece προς την Αθήνα από Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη, αντιμετωπίστηκε θετικά από ένα μεγάλο κομμάτι του απόδημου ελληνισμού, το οποίο έχει στερηθεί της δυνατότητας να πετάξει "ελληνικά", μετά το κλείσιμο της ιστορικής Ολυμπιακής και την "φούσκα" της Hellenic Imperial.  Στα τέλη Αυγούστου όμως, οι "σκεπτικιστές", οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι το κόνσεπτ του εγχειρήματος... "έμπαζε", εισπράττουν μια "πικρή" δικαίωση.

Αναμφίβολα, οι ακυρώσεις και οι αλλαγές στα προγράμμα πτήσεων της SkyGreece έφτασαν σε σημείο να μην αποτελούν είδηση.  Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και μέχρι πριν απο δυο εβδομάδες, η εταιρεία δήλωνε παρούσα, φροντίζοντας για την μεταφορά των κρατήσεων των επιβατών σε άλλες εταιρείες, προκειμένου να μην χάσουν τα χρήματά τους.  Έτσι, έστω κι αν σε αυτήν την περίπτωση τα δείγματα κακής εξυπηρέτησης ήταν υπαρκτά - ιδίως για τους επιβάτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι οποίοι ενημερώνονταν την ύστατη ώρα, καθώς οι πτήσεις από Αθήνα προηγούνταν της αντίστροφης διαδρομής - όσοι είχαν τις αντίστοιχες κρατήσεις ταξίδευαν και, σε πρώτη φάση, έμεναν με το "μη χειρότερα".  Εκείνες τις περιόδους, οι υπεύθυνοι της SkyGreece απέδωσαν την ανεπιθύμητη ανωμαλία του προγράμματος στις δυσκολίες που προκαλούσαν τα capital controls, τα οποία καθιστούσαν πολύπλοκη υπόθεση ακόμη και την πληρωμή του ανεφοδιασμού του αεροσκάφους.  Όλα τα παραπάνω όμως, έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, η ακύρωση των πτήσεων της SkyGreece στην γραμμή της Νέας Υόρκης αποδείχθηκε πιο σοβαρή υπόθεση σε σχέση με τις προηγούμενες.  Όπως καταγγέλουν οι επιβάτες, αυτήν την φορά όχι μόνο δεν είχαν ενημερωθεί, αλλά δεν κατέστη δυνατόν - ούτε με την... πολλοστή προσπάθεια, όπως συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις - να επικοινωνήσουν με κάποιον υπεύθυνο της SkyGreece.

"Δεν κάθισα να περιμένω την SkyGreece.  Πήρα τηλέφωνο, χρέωσα την πιστωτική μου και έκλεισα εισιτήριο με British Airways.  Είμαι στη Νέα Υόρκη τώρα.  Όμως, να είσαι σίγουρος ότι θα τους καταγγείλω επισήμως στο αρμόδιο όργανο στην Washington DC".  Πρόκειται για τα λόγια μιας Αμερικανο-ιταλίδας με διαδικτυακά αρχικά N.I., η οποία ταξίδεψε στις 11 Αυγούστου με την Turkish Airlines (μεταφορά κράτησης ακυρωθείσας πτήσης) και δεν σκέφτηκε καν να περιμένει την SkyGreece στην επιστροφή της.

"Όταν αρχικά πήγα στο JFK για να φύγω για Ελλάδα, η Turkish Airlines δεν μπορούσε άμεσα να βρει την κράτησή μου.  Προσπαθούσα να επικοινωνήσω με την SkyGreece, αλλά έβγαινε συνεχώς ο τηλεφωνητής", αναφέρει η νεαρή γυναίκα, η οποία επιχείρησε να επικοινωνήσει με την SkyGreece μέσω σχολίων στην επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, η οποία πλέον... έχει εξαφανιστεί από τα social media.

Όμως, στον χορό των ακυρώσεων μπήκαν για τα καλά και οι πτήσεις του Καναδά, με επιβάτες σε Αθήνα, Τορόντο και Ζάγκρεμπ να παραμένουν εγκλωβισμένοι για ολόκληρα εικοσιτετράωρα.

Η παραίτηση του π. Νικολάου Αλεξανδρή

Οι φόβοι πως  αυτήν την φορά όντως κάτι δεν πάει καλά έγιναν ακόμη πιο έντονοι μετά την γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος - και "πρόσωπο" της SkyGreece προς τα έξω - π. Νικόλαος Αλεξανδρής, υπέβαλε την παραίτησή του.  Το New Greek TV επικοινώνησε με τον π. Νικόλαο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αποχώρησε, ενώ αρκέστηκε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Δ.Σ., που θεωρεί ότι τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα.  Όπως γίνεται αντιληπτό, όταν διαχωρίζει την θέση του ο άνθρωπος που συνήθως έβγαινε μπροστά και στα δύσκολα, η κατάσταση... δεν είναι απλή.

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα;  Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμη και για αίτηση των μετόχων της SkyGreece για υπαγωγή της σε καθεστώς χρεωκοπίας, κάτι που, εάν αληθεύει, θα εντείνει τις αντιδράσεις του κοινού.

Πάντως, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τον φερόμενο ως ισχυρό άνδρα της SkyGreece, Κεν Σταθάκη, ούτε από άλλους μετόχους, όπως τον γνωστό στον απόδημο ελληνισμό Βασίλη Αλεφαντή.

Χρεώνονται επιπλέον για την επιστροφή

Επί του παρόντος, όσοι είχαν κάνει κρατήσεις για τις προσεχείς πτήσεις της SkyGreece κλείνουν οι ίδιοι νέα εισιτήρια επιστροφής ή αναχώρησης, ευελπιστώντας να βρουν άκρη είτε μέσω της νομικής οδού, είτε μέσω των ασφαλιστικών δικλείδων τους σχετικούς όρους περί ταξιδίων στα προγράμματα των πιστωτικών καρτών τους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς δικηγόρων, οι οποίοι θα δώσουν μια επίσημη κατεύθυνση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι ιθύνοντες της SkyGreece δεν είχαν πρόθεση να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση, η "ανώμαλη προσγείωση" του εγχειρήματος θα στιγματίσει επικοινωνιακά και επιχειρηματικά οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια στο άμεσο μέλλον, αφού η αγορά δεν... συγχωρεί τέτοιου είδους καταστάσεις, ιδίως μετά την ντροπιαστική - στα όρια της χλεύης - προβολή από τα αμερικανικά και καναδικάΜΜΕ. Εξάλλου, πρόκειται για το δεύτερο - διαφαινόμενο - ναυάγιο, μετά την αλήστου μνήμης Hellenic Imperial, αεροσκάφη της οποίας... λιάζονται σε ορατό σημείο του "Ελευθέριος Βενιζέλος".  

Πάντως, τουλάχιστον επισήμως, η Hellenic Imperial δεν εμφανίζει ιδιοκτησιακή "αδελφότητα" με την SkyGreece, καθώς στην περίπτωση της πρώτης ο ιδιοκτήτης ήταν ένας Ιορδανός επιχειρηματίας που δεν έχει καμία εμφανή σχέση με την δεύτερη.  Εκ του αποτελέσματος όμως, αποδεικνύεται ότι λίγη σημασία έχει.