Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Οι Έλληνες δεν παραβιάζουν την βίζα τους

Στους πιο συνεπείς επισκέπτες, σε ό,τι αφορά στην τήρηση της βίζας τους, συγκαταλέγονται οι Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για αριθμούς που αφορούν στο πρόγραμμα "Viza Waiver", το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης στο Κογκρέσσο, με αφορμή την πιθανότητα να εισέλθουν με την ιδιότητα του επισκέπτη στην χώρα επίδοξοι τρομοκράτες.

Βάσει των στοιχείων, καταγράφηκαν συνολικά 500.000 παραβιάσεις της λεγόμενης «ESTA» σε 44.928.381 εισόδους επισκεπτών – τουριστών με την ιδιότητα αυτή. Όπως φαίνεται όμως από τα ποσοστά, κάτι παραπάνω από το 98% των Ελλήνων επισκεπτών αναχώρησε εγκαίρως στο τρίμηνο ή και νωρίτερα, χωρίς να «κάψει» την βίζα του, αφού μόλις το 2,02% εξ αυτών έπραξε το αντίθετο. Αντίθετα, οι Ιταλοί το ρίσκαραν περισσότερο με αντίστοιχο ποσοστό 2,67%, ενώ 4,35% παραβατών είχαν οι πολίτες μιας μη προβληματικής χώρας, όπως είναι η Νορβηγία.

Οι πρακτικές και νομικές δυσκολίες στην ανεύρεση νόμιμης εργασίας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής φαίνεται ότι αποθάρρυναν τους Έλληνες, οι οποίοι, μπροστά στην προοπτική «ομηρίας» μιας παράνομης διαμονής, προτίμησαν στην πλειοψηφία τους είτε να εγκαταλείψουν, είτε να αναβάλουν το αμερικανικό όνειρο, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται σε αυτήν την κατηγορία οι πραγματικοί τουρίστες.

Η συνέπεια των Ελλήνων ενδεχομένως να αποτελέσει και ισχυρό χαρτί για τους ενδιαφερόμενους για δουλειά και την προσπάθεια που γίνεται για – προσωρινή έστω – ελαστικοποίηση των όρων, ιδίους για τους πτυχιούχους από την χώρα μας, που τα βρίσκουν σκούρα με τους όρους πρόσκλησης εργασίας.