Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ο ελληνισμός στους ρυθμούς της παρέλασης

Στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη, με τις προετοιμασίες να κορυφώνονται.  Διαβάστε για τους αναμενόμενους αριθμούς συμμετεχόντων, τα τιμώμενα πρόσωπα, την αντίδραση Φίλη για τον ορισμό του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Τελεταρχών αλλά και ποιος Έλληνας τραγουδιστής θα πραγματοποιήσει "εορταστική" εμφάνιση μετά την παρέλαση.

 

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την μεγάλη παρέλαση της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, η οποία αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Απόδημου Ελληνισμού στην Βόρειο Αμερική.

Φέτος, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, ξεκινώντας στη 1:30 το μεσημέρι.  Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που αποτελεί και τον αρμόδιο φορέα διοργάνωσης της εκδήλωσης, οι παρελαύνοντες θα διασχίσουν το κομμάτι από την 64η έως και την 79η Οδό.  Με άλλα λόγια, για μια ακόμη χρονιά, το πιο κεντρικό κομμάτι της διάσημης 5ης Λεωφόρου θα ντυθεί στα "γαλανόλευκα".

Υπολογίζεται ότι φέτος θα συμμετάσχουν και θα παρακολουθήσουν την παρέλαση περισσότεροι από 100.000 ομογενείς, οι οποίοι θα προέρχονται από τις Κοινότητες και τους Συλλόγους (Εθνικοτοπικούς, ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς) που έχουν δηλώσει συμμετοχή, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ασφαλώς, τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στο Τάγμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, το οποίο συμμετέχει παραδοσιακά στην παρέλαση της Νέας Υόρκης, ενώ φέτος θα παραμείνει λίγο παραπάνω στις ΗΠΑ για να δώσει το παρών και σε άλλες παρελάσεις.

Να αναφερθεί ότι τα έξοδα του υπερατλαντικού ταξιδιού του Τάγματος αναλαμβάνουν οι κατά ττόπους διοργανωτές και όχι το ΥΠΕΘΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αντιδράσεις

Πέντε είναι τα φετινά "τιμώμενα πρόσωπα" της παρέλασης, τα οποία, ως είθισται, προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων, έχοντας άμεση ή έμμεση σχέση με τον ελληνισμό.  Φέτος, η αρμόδια επιτροπή επέλεξε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον "ήρωα του τρένου" ομογενή πεζοναύτη Άλεκ Σκαρλάτο, που είχε ακινητοποιήσει τζιχαντιστή πριν ανατινάξει την αμαξοστοιχία, τον ομογενή Βουλευτή από το Μέριλαντ Τζον Σαρμπέιν (John Sarbanes), τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της Sigmapharm Labratories Σπύρο Σπυρέα και τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ειδικότερα για τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός ομογένειας, καθώς εκφράστηκε η άποψη ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας επιδιώκει να δώσει πολιτικό χρώμα και μήνυμα μέσω ενός θεσμού που παραδοσιακά έχει διακομματικό χαρακτήρα.  Μάλιστα, υπήρξαν και σχετικά άρθρα - παρεμβάσεις στον ομογενειακό Τύπο, ενώ αιχμές άφησε με δηλώσεις του στο New Greek TV και ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος έκανε λόγο για "κομματική επιλογή".

Πάντως, ο κ. Φίλης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Κυβέρνηση δεν σκέφτεται να "μποϊκοτάρει" την παρέλαση, κάτι που σημαίνει ότι, παρά την δυσαρέσκεια, αναμένεται να εκπροσωπηθεί κανονικά.

Και μετά... πάρτυ!

Η παρέλαση της 5ης Λεωφόρου διαρκεί περίπου ή λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες... φεύγουν για το σπίτι.  Τουλάχιστον όχι όλοι, καθώς ακολουθούν μικρά ή μεγαλύτερα πάρτυ και εκδηλώσεις, τα οποία σφραγίζουν μια ιδιαίτερη ημέρα για τους Έλληνες της Νέας Υόρκης.

Σε αυτήν την περίπτωση, επίκεντρο αποτελούν τα ελληνικής ιδιοκτησίας καταστήματα διασκέδασης και καφετέριες, που διοργανώνουν event με αναφορά στην γιορτή.  Πέρυσι, σε ένα εξ αυτών τραγούδησε ο δημοφιλής τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ φέτος έχει προγραμματιστεί εμφάνιση του Ηλία Βρεττού.

Παράλληλα, διοργανώνονται και μικρές - πιο κλειστές - γιορτές, στο Μανχάτταν, την Αστόρια και αλλού.