Log in
A+ A A-

Η μείωση διάρκειας ισχύος της ESTA και οι επιπτώσεις της

Σε μείωση της διάρκειας ισχύος εγκρισης της ESTA προχώρησαν οι ΗΠΑ σχετικά με την Ελλάδα, απομακρύνοντας - επί του παρόντος - τους φόβους για έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα Visa Waiver. Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση αυτή.

 

Μέχρι και την 31η Μαρτίου 2016, οι αιτήσεις ταξιδιωτών για ESTA (άδεια εισόδου και παραμονής στις ΗΠΑ με μη μεταναστευτικό χαρακτήρα) παρέμεναν εν ισχύ για δυο χρόνια, με δυνατότητα μέγιστης συνεχόμενης παραμονής τις 90 ημέρες.  Αυτό σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης έπρεπε να αναχωρήσει το αργότερο μέχρι τις 90 συνεχόμενες ημέρες παραμονής, διατηρώντας το δικαίωμα να επιστρέψει όσες φορές και όποτε το επιθυμεί, μέσα στην διάρκεια της διετίας.

Πλέον, με την απόφαση της 1ης Απριλίου, η Ελλάδα παρέμεινε στο Waiver ενώ ο χρόνος της μέγιστης επιτρεπόμενης συνεχόμενης παραμονής δεν άλλαξε.  Παρόλα αυτά, η διάρκεια ισχύος μειώθηκε από τα δυο στο ένα έτος, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αιτηθούν εκ νέου μετά το πέρας 365 ημερών.

Όπως έχει τονιστεί εξ αρχής, η απόφαση δεν επηρεάζει όλους όσοι έλαβαν την διετή ESTA στο παλιό καθεστώς, εκτός κι αν λήξει το διαβατήριό τους, οπότε και η ισχύ της παύεται αυτοδικαίως.

Να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είχε μπει στο "μικροσκόπιο" μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων κρουσμάτων παραχάραξης ελληνικών διαβατηρίων, αδυναμία την οποία επιχείρησαν να εκμεταλευτούν ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες υπήκοοι της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ESTA δίνει δικαίωμα εισόδου στην χώρα με την ιδιότητα του επισκέπτη και μόνο.