Log in
A+ A A-

Αυστραλία: Ανοίγει ο δρόμος για τους Έλληνες μετανάστες;

Η νόμιμη άδεια εργασίας αποτελούσε και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για όσους Έλληνες, ιδίως την περίοδο της κρίσης, επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν για δουλειά στην Αυστραλία ή τις ΗΠΑ.  Παρά τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες, η νομοθεσία παραμένει εξαιρετικά αυστηρή, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες των περισσοτέρων στις δυο αυτές μακρινές χώρες να είναι περιορισμένες.  Σε ό,τι αφορά στην Αυστραλία, όμως, κάτι φαίνεται τελικά να αλλάζει.

Το πρώτο βήμα έγινε από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αυστραλού Υπουργού μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Καμπέρα, Χάρη Δαφαράνο, η οποία είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως κύριο θέμα το δικαίωμα εργασίας των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά την διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η «κοινή ετοιμότητα Ελλάδας και Αυστραλίας για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας».

Η συγκεκριμένη βίζα χορηγείται για 12 μήνες για άτομα ηλικίας 18-30 ετών και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Ωστόσο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) κάλεσε πρόσφατα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις βίζες με δικαίωμα εργασίας λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας στις τάξεις της νεολαίας.

Σύμφωνα πάντως με το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης η συμφωνία με την Ελλάδα θα υπογραφτεί στο πρώτο εξάμηνο του 2014.  Παρόλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί μια πολύ καλή προοπτική, πολλώ δε μάλλον όταν η μεν Ευρώπη παραμένει ασταθής και οι δε ΗΠΑ δεν ανοίγουν εύκολα την πύλη προς τη νομιμοποίηση.