Log in
A+ A A-

Κοτζιάς: Πώς αξιολόγησε τις επαφές στη Νέα Υόρκη

Την ικανοποίησή του για την παρουσία και τις επαφές της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωσή του προς τους ανταποκριτές και τους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ.  

Σε έναν μικρό απολογισμό των επαφών του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπήρξαν πολλές συναντήσεις, τόσο με την συμμετοχή του ιδίου, όσο και του Πολιτικού Δ/ντή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Μόνιμης Αντιπροσώπου.  Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως αυτές οι συναντήσεις έγιναν κατόπιν αιτημάτων των άλλων χωρών, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ως ένδειξη της αναβάθμισης της ελληνικής διπλωματίας σε σχέση με άλλα χρόνια.

Παράλληλα, έκανε εμφανή για μια ακόμη φορά την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο χαρακτήρισε "σοφό άνθρωπο" ενώ αναφέρθηκε και σε όλες τις διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΑΚΜΑΣΤΕΡ

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε ότι είχε μια πρώτη επαφή με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αλλά και την Ανώτερη Σύμβουλο του Τραμπ για θέματα Ρωσίας και Ευρώπης, Φιόνα Χιλ, στο περιθώριο της δεξίωσης του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα υπάρξει επίσημη συνάντηση με τον κ. Μακμάστερ, η οποία τοποθετείται χρονικά μετά από τις διαλέξεις του κ. Κοτζιά στο Φλέτσερ και το Χάρβαρντ.

Μέσα στον Οκτώβριο όμως ενδέχεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η παρουσία του οποίου ίσως συμπέσει με την αντίστοιχη του κ. Κοτζιά.

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ"

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια παράδοση μεταξύ των δυο αποστολών στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως, με δεδομένη την συνάντησή τους στην Τουρκία τον επόμενο μήνα (24 Οκτωβρίου), κρίθηκε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει επαφή και στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές, οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να μένουν ανοικτοί.

Τέλος, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, παρέπεμψε και πάλι μετά τις δημοτικές εκλογές στην γείτονα χώρα, όντας αισιόδοξος ότι οι κινήσεις καλής θέλησης, όπως η άρση των αλυτριωτισμών, από την πλευρά των Σκοπιανών, θα έχουν συνέχεια.

Η ομιλία του κ. Κοτζιά στον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και θα είναι στα ελληνικά, κατόπιν επιλογής του Υπουργού Εξωτερικών.