Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Αφαίρεσε πέτρες από την Ακρόπολη και τις επέστρεψε στα γραφεία του ΕΟΤ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την Διευθύντρια του ΕΟΤ ΗΠΑ - Καναδά, Γκρέτα Καματερού, όταν άνοιξε ένα δέμα που έφτασε στα γραφεία του Οργανισμού, στο Μανχάτταν.

 

Ο αποστολέας ήταν ένας Αμερικανός, ο οποίος είχε επισκεφθεί πριν από αρκετά χρόνια την Αθήνα.  Κατά την παρουσία του στην Ακρόπολη, αφαίρεσε κάποιες μικρές πέτρες, τις οποίες πήρε μαζί του, προκειμένου να τις κρατήσει ως κειμήλιο από το αρχαίο μνημείο, στο σπίτι του.  Με την πάροδο των ετών, όμως, φαίνεται ότι μετάνιωσε για την πράξη του, με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση να τις στείλει... ταχυδρομικώς στην έδρα του ΕΟΤ Β. Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ούτως ώστε να επιστρέψουν στον χώρο τους.

«Λυπάμαι. Τις πήρα από ένα μονοπάτι στην Ακρόπολη της Ελλάδας, πολλά χρόνια πριν. Παρακαλώ να τις επιστρέψετε», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Όπως ανέφερε η κ. Καματερού, οι πέτρες προωθήθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να σταλούν πίσω στην Ακρόπολη.

Η επιστροφή αρχαίων κειμηλίων που έχουν κλαπεί και στην συνέχεια μεταπωληθεί σε συλλέκτες και γκαλερί, έχει μπει σε πρώτο πλάνο για τον Εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, και τον ομογενή βοηθό του, Μάθιου Μπογδάνο.  Πρόσφατα, είχε γίνει έφοδος στο σπίτι και το γραφείο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Μ. Στάινχαρτ, όπου εντοπίστηκαν αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα και την Ιταλία.  Παράλληλα, πριν από ένα χρόνο επεστράφη στην Ελλάδα μια αρχαία σαρκοφάγος από τους ιδιοκτήτες γκαλερί, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν πως ήταν κλεμμένη.